Week van de Opvoeding: deel meer over ouderschap!

Utrecht, 29 september 2016 - Van 3 tot en met 9 oktober staat de Week van de Opvoeding stil bij ouderschap en opvoeden met als thema contact; niet alleen tussen ouder en kind, maar ook tussen ouders onderling en tussen ouders en professionals. Het opvoeden en ouder zijn lijkt zo vanzelfsprekend, alle ouders doen het. Maar alles verandert als je ouder wordt. Jonge ouders voelen zich overvraagd door de combinatie van werk en zorg en de waan van de dag. Hierdoor komen zij onvoldoende toe aan communicatie met hun partner, soms met verbroken relaties als gevolg*. Naast opvoedondersteuning is er meer aandacht nodig voor het ouderschap. Ouders hebben behoefte aan informatie en ondersteuning. En gezond ouderschap is de basis voor een gezonde opvoeding van kinderen. Het contact met andere ouders, met jezelf, je partner en je kind is hiervoor essentieel, juist in het prille ouderschap. Hoe kunnen ouders in contact én in balans blijven als opvoeder en als partner? Onze boodschap: blijf in contact en doe het samen!

Week van de Opvoeding
In de Week van de Opvoeding, die dit jaar voor de zesde keer gehouden wordt, willen we het contact tussen ouders onderling en tussen ouders en professionals stimuleren. Met het delen van feedback, adviezen of tips help je elkaar, zodat vragen geen problemen worden. Zo worden er deze week meer dan 500 activiteiten georganiseerd in het hele land. Belangrijk is ook dat er meer aandacht is voor het geven van voorlichting en ondersteuning aan aanstaande of jonge ouders en voor hoe het ouderschap invloed heeft op relaties**. Adviseur Inge Anthonijsz van het Nederlands Jeugdinstituut: "Het is nodig voorlichting te geven over (aanstaand) ouderschap en ouders in hun ouderschap te versterken via laagdrempelige ondersteuning zoals dat met opvoedondersteuning gebeurt." Meer informatie: www.weekvandeopvoeding.nl/wo/Thema-2016-Contact.html

Speciale activiteiten
Samen met mamaNL organiseren wij de OpvoedChallenge: elke dag ontvangen ouders opvoedtips van een deskundige rondom een speciaal thema. Zo geven we opvoedtips over seksualiteit, het stellen van grenzen, het vinden van balans, omgaan met media en over partnerrelaties. Zo kunnen we elkaar een handje helpen en ouders inspireren om in contact te komen met andere ouders en professionals: www.mamanl.nl/aanmelden-opvoedchallenge.

Masterclass werkende ouders
Een drukke baan combineren met een gezin en kiezen tussen je kind, je baas en jezelf: werkende ouders worstelen ermee. Hoe houd je alles in balans? De masterclass, onderdeel van het door Pro Parents ontwikkelde wetenschappelijk onderbouwde programma, biedt (aanstaande) werkende ouders support: www.proparents.nl/masterclass-werkende-ouders.

* Bron: www.welingelichtekringen.nl/samenleving/538048/waarom-jonge-ouders-uit-elkaar-gedreven-worden.html
** Bron: Pouwels, B.J., 2011, Work, family, and happiness: Essays on interdependencies within families, life events, and time allocation decisions. Proefschrift, Universiteit Utrecht, Utrecht, Nederland

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Nederlands Jeugdinstituut, afdeling Communicatie: telefoon (030) 230 63 49, e-mail pers@nji.nl. Meer informatie over het Nederlands Jeugdinstituut vindt u op www.nji.nl. Volg ons op Twitter.

Nederlands Jeugdinstituut NJi

plaats:
Utrecht
website:
http://www.nji.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234