SOS kinderdorp Damascus bezet door regeringstroepen

Internationale kinderontwikkelingsorganisatie SOS Kinderdorpen laat weten dat het kinderdorp in Damascus is bezet door regeringstroepen. Gisteren werden de kinderen en medewerkers al geëvacueerd en sloegen twee mortiergranaten in op het terrein. De 156 kinderen en 46 medewerkers waren toen al geëvacueerd. Zij zijn overgebracht naar een veilige locatie.

Carsten Volz, Chief Operating Officer van SOS Kinderdorpen Internationaal laat in een reactie weten dat de organisatie bezorgd is over de bezetting van het kinderdorp door regeringstroepen en over de mortieraanval op het terrein.

'Internationaal worden onze kinderdorpen erkend als veilige havens voor kinderen. Wij zetten ons in om een zorgzame, liefdevolle en veilige familie omgeving te bieden aan kinderen. Als niet-gouvernementele organisatie hanteren wij de beginselen van neutraliteit en onpartijdigheid en zetten we ons in voor de verdediging van de rechten van kinderen om op te groeien in een veilige en zorgzame omgeving'. Volz benadrukt dat SOS Kinderdorpen de controle over het kinderdorp heeft verloren en dus niet betrokken is bij of verantwoordelijk is voor de acties die plaatsvinden vanuit of binnen het terrein van het kinderdorp. Daarnaast doet de COO van SOS Kinderdorpen Internationaal een beroep op alle partijen van het Syrische conflict om de rechten van kinderen te respecteren.

SOS kinderen uit Aleppo en Damascus in veiligheid
De SOS kinderen uit Damascus en Aleppo zijn veilig en ongedeerd. Om de veiligheid van de medewerkers en kinderen te garanderen kan de organisatie niet vertellen waar ze verblijven. De kinderen uit Aleppo zijn al eens eerder geëvacueerd. In 2012 zijn alle SOS families uit Aleppo overgebracht naar SOS kinderdorp Damascus. Door de ligging van het kinderdorp in Aleppo - middenin de vuurlinie - was de veiligheid van de SOS kinderen en moeders niet meer te garanderen. Tot de evacuatie van dinsdag 27 september woonden alle SOS families samen in het kinderdorp in Damascus.

Reactie van de Nederlandse organisatie
Margot Ende van den Broek, directeur van SOS Kinderdorpen Nederland: 'Wij veroordelen elke aanval op kinderen en humanitaire hulpverleners. Wij dringen er bij alle partijen in het conflict in Syrië op aan om het internationaal humanitair recht te respecteren. Met gevaar voor eigen leven zetten mijn collega's zich iedere dag in om alle kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren een nieuw thuis te geven in het kinderdorp en om ontheemde families te helpen. Daarvoor is moed en wilskracht nodig, maar vooral een veilige plek om die hulp te kunnen geven. Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien, want wat een kind leert, geeft het door.'

Over SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilige thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, en als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Elk kind een familie, elk kind een toekomst. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Lenneke Damen, PR adviseur SOS Kinderdorpen
020 - 5121 662 - lenneke@soskinderdorpen.nl

NB: Wilt u geen berichten meer ontvangen? Laat het mij dan graag per mail weten.

SOS Kinderdorpen

plaats:
Damascus
website:
www.soskinderdorpen.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234