NVDA lanceert de Dag van de Triagist

Op donderdag 29 september is het de Dag van de Triagist. Deze dag staan alle triagisten in Nederland in de schijnwerpers. Voor veel functies en beroepen bestaat al een De Dag van....maar nog niet voor triagisten. De Commissie Triagisten van de NVDA, de beroepsvereniging van doktersassistenten en triagisten, roept daarom deze speciale dag in het leven. Voortaan jaarlijks op de laatste donderdag van september.

Het woord triagist is bij de meeste mensen niet bekend. En toch is een triagist iemand die op belangrijke momenten in je leven een essentiële rol speelt. Triagisten bepalen namelijk de aard en de urgentie van een telefoontje als je naar de spoedpost belt, 's avonds of in het weekend. Dit is meestal met urgente gezondheidsklachten. Een triagist moet er binnen korte tijd achter zien te komen wat er moet gebeuren, dus de vervolgactie bepalen. Moet er een ambulance komen, komt iemand zelf naar de spoedpost of 'we kijken het nog aan'.

Over dat laatste bestaan misverstanden, zo bleek eind augustus nog (berichtgeving social media en De Telegraaf na onderzoek Ineen). Mensen die door de week te druk zijn met werk of om een andere reden bellen naar de spoedpost met niet-urgente klachten. Ook deze mensen staan triagisten kordaat en behulpzaam te woord. Hoewel dit ervoor kan zorgen dat echte dringende telefoontjes 'in de wacht' komen te staan. Heel onwenselijk.

Onbehandelbaar
Het woord triage komt uit het Frans en betekent vrij vertaald 'sorteren'. Het werd toegepast op het slagveld ten tijde van Napoleon. In de Eerste Wereldoorlog werd het voor het eerst op grote schaal gebruikt. Slachtoffers verdeelde men in drie categorieën: onbehandelbaar, ter plekke behandelen, naar het ziekenhuis (bron: wikipedia).

Zo rigoureus als op het slagveld gaat het natuurlijk niet. Maar je moet van goeden huize komen om de verantwoordelijkheid van triage aan te kunnen. Een verkeerde inschatting van de ernst van een situatie heeft mogelijk grote gevolgen.

Kortom, triagisten zijn goed opgeleide zelfstandige professionals die een grote verantwoordelijkheid dragen. De NVDA vindt dit reden genoeg om hen extra te waarderen. En een mooie gelegenheid mensen uit te leggen wat triagisten precies doen en hoe belangrijk hun werk is.

De NVDA , de beroepsvereniging van doktersassistenten, behartigt de belangen van doktersassistenten en triagisten in Nederland, collectief (ongeveer 26.000 doktersassistenten) en individueel (6300 leden). De beroepsvereniging zet zich in voor erkenning, bewaking en vakbekwame uitoefening van het beroep. De NVDA is gevestigd aan de Othellodreef 91-93 in Utrecht. Kijk ook op www.nvda.nl

Geplaatst in:

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

plaats:
Utrecht
website:
http://www.nvda-utrecht.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234