Opening European Opera Academy voor topstudenten

Maastricht / Heerlen, 27 september 2016

Dertien Europese conservatoria werken samen aan ontwikkeling van nationale en internationale toptalenten

Dinsdag 27 september vindt in Maastricht de officiële opening plaats van de European Opera Academy (EOA). De EOA is een samenwerkingsverband van dertien conservatoria uit twaalf Europese landen, met ieder een of meerdere specialisme(n). Het doel is om, vanuit het specialisme van deze conservatoria, nationale en internationale topstudenten op het gebied van opera en muziektheater de gelegenheid te bieden hun talenten verder te ontwikkelen en hen te laten excelleren. De EOA is een initiatief van Conservatorium Maastricht, onderdeel van Zuyd Hogeschool, en streeft naar twintig Europese partners in 2017-2018.


Centre of Excellence
De EOA wordt een Centre of Excellence voor postgraduate contractstudenten ‒ open voor kandidaten wereldwijd ‒ en enkele zeer begaafde Bachelor, Master- en 3de-cyclusstudenten van de samenwerkingspartners van de EOA. Een toelatingsexamen voor een jury van het aanbiedende partnerinstituut maakt deel uit van de selectieprocedure. De studenten krijgen de gelegenheid zich te specialiseren naar eigen wensen en marktbehoeften, doordat zij specifieke modules van verschillende duur aan de deelnemende conservatoria volgen. De EOA vormt op deze wijze een internationaal programma met onderwijsmeerwaarde en unieke maatwerkkeuzemogelijkheden. Er wordt gestart met specialismen voor vocalisten. De EOA heeft de intentie op termijn ook andere specialismen aan te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van design, libretto-schrijven, compositie en regie.

Dertien conservatoria uit twaalf landen
Het werken met toptalent biedt de conservatoria voordelen. Susanne van Els, hoofd Klassieke Muziek van Conservatorium Maastricht en een van de toonaangevende klassieke muzikanten in Nederland: "Een van de fascinerende aspecten van dit model van Europese samenwerking is dat de deelnemende instituten hun specialisme kunnen doorontwikkelen, terwijl de studenten een leerweg kiezen die op hun specifieke situatie is afgestemd."

De EOA bestaat uit de volgende dertien conservatoria (in alfabetische volgorde): Duitsland (Theaterakademie Hamburg ‒ Hochschule für Musik und Theater, Hamburg), Georgië (V.Sarajishvili Tbilisi State Conservatoire, Tbilisi), Ierland (Royal Irish Academy of Music, Dublin), Italië (Conservatorio di Musica "Luigi Cherubini", Florence en Conservatorio di Musica „A. Boito", Parma), Kroatië (Muzička Akademija Zagreb, Zagreb), Letland (Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music, Riga), Nederland (Conservatorium Maastricht, Maastricht), Polen (Academy of Music in Łódź, Łódź), Portugal (ESMAE - Superior School of Music and Performing Arts, Porto), Servië (University of Arts, Belgrado), Zweden (Stockholm University of the Arts ‒ University College of Opera, Stockholm) en Zwitserland (Haute Ecole de Musique de Genève, Genève).

De EOA start met 23 modules. Deze weerspiegelen een belangrijk deel van het repertoire, de trainingstechnieken, taalvaardigheden en het opdoen van meer podiumervaring op het gebied van opera, alsmede een belangrijk deel van de eisen van het moderne muziektheater.

Modern muziektheater in Maastricht
Conservatorium Maastricht biedt de module Modern Muziektheater aan. Hierbij wordt samengewerkt met Toneelacademie Maastricht, die sinds haar oprichting in 1950 vele bekende en gelauwerde regisseurs en acteurs heeft voortgebracht zoals Willem van de Sande Bakhuyzen, Gijs Scholten van Asschat, Huub Stapel, Pierre Bokma, Monique van de Ven, Carice van Houten en Halina Reijn. Opera is immers een kunstvorm die niet alleen vocaal-technisch hooggeschoolde zangers verlangt, maar eveneens hoge eisen stelt aan hun theatrale vaardigheden en andere aspecten van het vakgebied. De solozangopleiding van Conservatorium Maastricht kent al meer dan vijftig jaar een operaprogramma (training & productie). Conservatorium Maastricht heeft hierin gedurende vele jaren een sterke nationale en internationale reputatie opgebouwd en trekt jaarlijks studenten van over de gehele wereld.

Over Zuyd Hogeschool
Zuyd Hogeschool is een ambitieuze kennisinstelling in het hart van Europa met drie kernactiviteiten: onderwijs voor studenten, trainingen en opleidingen voor professionals, en onderzoek voor bedrijven en instellingen. Al jaren staan verschillende opleidingen van Zuyd in de top van de keuzegidsen. Dit hangt mede samen met de persoonlijke aandacht en kleinschaligheid van Zuyd. Bovendien werkt Zuyd ‒ over de grenzen van disciplines en organisaties heen ‒ intensief samen met het bedrijfsleven, (kennis)instellingen uit diverse sectoren en overheden, vanuit de overtuiging dat de 21e eeuw niet alleen om kennis vraagt, maar ook om het vermogen die kennis in praktijk toe te passen. Zowel binnen als buiten de (Eu)regio. De wortels en expertise van Zuyd gaan meer dan honderd jaar terug. Vanuit die kracht en in lijn met de sterktes van de (Eu)regio, concentreert het onderzoek van Zuyd zich rond de thema's Innovatieve zorg en technologie, Transitie naar een duurzame gebouwde omgeving, Life Science and Materials, en Smart Services. Met 1.700 medewerkers biedt Zuyd zijn 14.000 studenten vijftig bachelor- en masterprogramma's aan. Meer informatie: http://www.zuyd.nl.


Ga naar link Youtube voor een voorproefje op de EOA.

Zuyd Hogeschool

plaats:
Maastricht / Heerlen
website:
http://www.zuyd.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234