Rector magnificus pleit voor ander waarderingssysteem wetenschap

EMBARGO tot 15.30 uur op maandag 26 september 2016

Open science vergt dat er op een andere, creatieve manier naar evaluatie en waardering van onderzoek wordt gekeken. Dat stelt prof. mr. Anja Oskamp, rector magnificus van de Open Universiteit, vandaag, 26 september, bij de viering van de dies natalis van de Open Universiteit. 'Laten we actief zoeken naar manieren om niet alleen publicaties maar ook lopend onderzoek beter te delen.' De 32e dies natalis staat in het teken van open science en open data.
Na de inleiding door prof.mr. Anja Oskamp, houdt de president van de KNAW, prof.dr. José van Dijck, de diesrede waarop prof. dr. Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering, zal reageren. De zitting wordt afgesloten met een paneldiscussie waarin ook de stelling of het debat niet te veel over 'open' en te weinig over 'science' gaat aan bod komt. De academische zitting is live te volgen via de website van de Open Universiteit.

Hoe 'open' moet wetenschap zijn?
De Nederlandse universiteiten maken zich sterk voor open toegang tot wetenschappelijke publicaties en optimaal hergebruik van onderzoeksdata. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek, maar ook de data waarop deze resultaten gebaseerd zijn, zijn vaak moeilijk toegankelijk. Onderzoeksmethoden en de wijze van dataverzameling zijn niet altijd even transparant. De noodzaak om een systeem te vinden om alle aspecten van wetenschapsbeoefening inzichtelijk te maken, lijkt evident. Maar er zijn ook haken en ogen. Zal bijvoorbeeld het gedrag van onderzoekers beïnvloed worden door open science /open data?

Programma
De academische zitting begint om 15.30 uur en is live te volgen via www.ou.nl

Inleiding
prof. mr. Anja Oskamp, rector magnificus

Open data, open science?
prof. dr. José van Dijck
president KNAW, hoogleraar Vergelijkende mediastudies, Universiteit van Amsterdam

Open science, open data. Van ambitie naar realiteit
prof. dr. Corien Prins
hoogleraar Recht en informatisering, Tilburg University

Paneldiscussie o.l.v. prof. mr. Anja Oskamp, met
prof. dr. José van Dijck
prof. dr. Corien Prins
prof. dr. Lilian Lechner, hoogleraar Gezondheidspsychologie, Open Universiteit
Nynke Bos MSc, alumna en promovenda, Open Universiteit

Het programma van de dies natalis en de link naar de live-uitzending staan op www.ou.nl/dies.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Miranda de Kort, woordvoerder Open Universiteit, tel. 06-53648883 of miranda.dekort@ou.nl

Open Universiteit

plaats:
Heerlen
website:
http://www.ou.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234