Bijna geen vraag naar WO diploma's in arbeidsmarkt

Adzuna 26/09/2016: In de huidige Nederlandse arbeidsmarkt vraagt slechts 5,7% van de vacatures een WO denkniveau of diploma. Daarentegen zijn er viermaal zo veel vacatures voor werkzoekenden met een HBO diploma, dit volgens een nieuw onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna.

Werkzoekenden met een WO diploma kunnen wel op een beter loon hopen: het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9.4% hoger dan HBO-niveau vacatures.

- Slechts 5,7% van de vacatures in Nederland vragen een WO denkniveau of diploma
- 24,2% van de vacatures vragen een HBO-niveau of diploma
- Het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9,4% hoger dan HBO-niveau vacatures
- Het grootste verschil in geadverteerd salaris is in Noord-Holland, waar het salaris voor WO-niveau vacatures maar liefst 17,4% hoger ligt dan voor HBO-niveau vacatures. Opmerkelijk is dat in Gelderland het salaris voor WO-niveau vacatures net geen 1% lager ligt dan voor HBO-niveau vacatures.
- Er slechts één vacature beschikbaar per 12 WO-afgestudeerden. Voor HBO-afgestudeerden is er één vacature beschikbaar per drie HBO-afgestudeerden.

Thomas De Schuyter, Country Manager van Nederland bij Adzuna, reageert: "Door het kleine aanbod WO-niveau vacatures is de waarde van een WO diploma zeker in vraag te stellen. Voor alle WO-niveau werkzoekenden die een baan kunnen vinden op hun niveau, is het hogere loon zeker een plus. Alle overige werkzoekenden moeten kijken naar vacatures die onder het niveau van hun diploma liggen."

Het aantal vacatures in Nederland die een WO diploma of niveau vereisen vormen in Nederland slechts 5,7% van het vacature aanbod. Vacatures waar een HBO diploma of denkniveau wordt gevraagd vormen 24,2% van het aanbod. In Utrecht is 8,1% van de lokale vacatures voor WO-niveau werkzoekenden. In Friesland daarentegen is slechts 2,3% van het aanbod voor werkzoekenden met een WO diploma of denkniveau.

Het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures ligt 9,4% hoger dan voor HBO-niveau vacatures. In Noord-Holland is het verschil 17,4%, terwijl het geadverteerde salaris voor WO-niveau vacatures in Utrecht slechts 3,6% hoger ligt dan HBO-niveau vacatures. Merkwaardig is dat in Gelderland het aangeboden salaris voor HBO-niveau vacatures hoger ligt dan voor WO-niveau vacatures.

Gebaseerd op de cijfers van het CBS is het opmerkelijk dat er vorig jaar 10% meer afgestudeerden waren met WO diploma's dan HBO diploma's, terwijl er momenteel onvoldoende vacatures op dit niveau beschikbaar zijn. Voor deze afgestudeerden is er is slechts één WO-niveau vacature beschikbaar per 12 WO-niveau afgestudeerden. Voor HBO ziet dit cijfer er veel beter uit, met één vacature per drie HBO-afgestudeerden.

Onderzoeksmethodologie:

Bijkomende cijfers en grafieken kunnen gevonden worden op de Adzuna Blog: https://www.adzuna.nl/blog/2016/09/26/bijna-geen-vraag-naar-wo-diplomas-in-arbeidsmarkt/

Adzuna heeft één van de meest complete vacature-indexen met vacatures in alle regio's van Nederland. Onze technologie verzamelt alle vacatures van meer dan 170 bronnen. Deze data is genormaliseerd en ontdubbeld. Uitschieters worden in real time verwijderd om gebruikers een nauwkeurig, volledig en actueel overzicht te geven van de arbeidsmarkt.

Meer dan 200.000 vacatures over geheel Nederland werden voor dit onderzoek geanalyseerd. In iedere vacature werd er gekeken of er een WO of HBO denkniveau of diploma gevraagd werd.

Over Adzuna:

Adzuna.nl is een zoekmachine voor vacatures die maandelijks door meer dan zeven miljoen werkzoekenden gebruikt wordt voor een overzicht van elke baan, overal. Wij doorzoeken duizenden websites zodat onze gebruikers dit niet hoeven te doen en verzamelen miljoenen vacatures wereldwijd op één locatie. Met slimme zoekopties en intelligente data-analyse van de arbeidsmarkt, geven wij werkzoekenden de juiste informatie die ze nodig hebben.

De grondleggers van Adzuna, Andrew Hunter en Doug Monro, ontmoetten elkaar tijdens hun werk bij Gumtree in 2005. In de daaropvolgende 5 jaar bleven ze actief in de internetwereld, bij respectievelijk Qype en Zoopla. In 2010 werd Adzuna vormgegeven op de achterkant van een bierviltje in een kroeg in Londen. De Engelse site ging in 2011 live en de Nederlandse website volgde in januari 2014.

Adzuna

plaats:
Nederland

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234