Noodkreet uit Haagse grachten - politie stopt actie Save the Children

Met een heftige actie op de Prinsessegracht vroeg Save the Children vrijdag in Den Haag aandacht voor het lot van kinderen die omkomen op de Middellandse Zee. Want een kind laat je niet verdrinken.

Kinderarmen staken boven het water van de gracht uit en hielden borden vast met teksten als 'Help', 'Red Mij' en 'Een Kind Laat Je Niet Verdrinken'. De boodschap: 'Als een kind in het water valt in Nederland, spring je meteen het water in. Help Save the Children om dat ook te doen op de Middellandse Zee'. De politie in Den Haag maakte rond 12.15 uur een einde aan de actie en nam de poppen in beslag.

De actie in Den Haag was een ruwe ontwaking voor voorbijgangers. Een verdrinkend kind is iets dat niemand wil zien of meemaken. Toch gebeurt het dagelijks, op nog geen drie uur vliegen van Den Haag.

Sinds 8 september 2016 vaart Save the Children met het reddingsschip Vos Hestia op de Middellandse Zee, om kinderen en volwassenen te redden. Dat bleek meteen al hard nodig: tijdens haar eerste actie bracht Save the Children ruim 300 mensen in veiligheid, onder wie vijftig alleenreizende kinderen. En deze week redde het schip nog eens 200 mensen, onder wie 40 kinderen. Aan boord worden kinderen opgevangen door specialisten en is er een veilige ruimte waar ze op adem kunnen komen. Hard nodig, want 9 van de 10 vluchtende kinderen maakt deze gevaarlijke overtocht zonder familie, en vaak ook zonder voedsel en drinkwater.

Via de actie, die eerder ook werd gehouden in het Vondelpark en de grachten van Amsterdam, brengt Save the Children de noodzaak van de reddingsoperatie over op het Nederlandse publiek en doet het een beroep op de natuurlijke impuls om een kind uit het water te redden. Nu hoeft niet iedereen de zee in te springen, die taak neemt de organisatie op zich. Save the Children stuurt het reddingsschip, mensen in Nederland kunnen doneren zodat de operatie kan blijven draaien. Zolang kinderen blijven verdrinken tijdens de gevaarlijke overtocht blijft de organisatie aandacht vragen voor hun lot en voor het reddingsschip.

Over Save the Children
Save the Children zet zich al bijna 100 jaar in voor de rechten en het welzijn van kinderen. Sinds de oprichting in 1919 is Save the Children uitgegroeid de grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisatie ter wereld, en dat manifesteert zich nu in onder meer in de reddingsoperatie op de Middellandse Zee.


Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewverzoeken:
Rik Goverde, 06 2865 4998 of rik.goverde@savethechildren.nl

Save The Children Nederland

plaats:
DEN HAAG
website:
http://www.savethechildren.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234