Fotocamera van 's werelds beroemdste foto wordt geveild

Bij online veilinghuis Catawiki komt deze week een bijzondere fotocamera onder de hamer. Het gaat om het favoriete fototoestel van fotograaf Alberto Korda (1928-2001) die in jaren zestig één van de beroemdste foto's ter wereld heeft gemaakt. De foto van de Argentijn Che Guevara, één van de leidende figuren in de Cuba revolutie eind jaren vijftig. De foto staat tegenwoordig voor veel mensen symbool voor het strijden tegen onrecht en de afbeelding kom je dan nog altijd overal ter wereld tegen op tassen, T-shirts, petjes en vlaggen. De 'Leica' fotocamera in de veiling wordt te koop aangeboden door de zoon van fotograaf Korda die in Amerika woont. Zijn zoon laat weten dat gedurende de jaren '50 en '60 dit de favoriete camera van zijn vader was en dat het dan ook zeer waarschijnlijk is dat Korda de foto van Che Guevara met deze camera heeft gemaakt.

Beroemde foto
De foto van Che Guevara is gemaakt op 5 maart 1960, om 11.20 uur tijdens een herdenkingsplechtigheid in Havana. Fotograaf Korda, liet in een interview ooit weten dat hij meteen wist dat hij een bijzondere foto had gemaakt. ''Che lijkt op de foto boos en verontwaardigd, maar ondertussen toont hij ook moed en vertrouwen''. Toen Guevara in 1967 werd vermoord werden er 100.000 posters gedrukt met Korda's foto met het opschrift: "Che leeft!" In Europa trokken jongeren met deze posters de straat op om te demonstreren tegen het onrecht in Cuba. De foto werd daarmee op slag wereldberoemd. De foto werd na de dood van Guevara vrijwel onmiddellijk publiek bezit en vandaar dat je de foto nog dagelijks in het straatbeeld tegenkomt.

Museum
Volgens veilinghuis Catawiki is de fotocamera een museumstuk. ''Deze camera is zo bijzonder dat het eigenlijk in een fotomuseum thuishoort. We hopen dan ook dat fotomusea uit de hele wereld zullen meebieden op de camera''. De veiling is inmiddels vanmiddag begonnen en is te bezoeken via www.catawiki.nl/camera

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van de wereld. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234