Debatten in Limburgs Museum

Het Limburgs Museum start dit najaar een serie debatten over geschiedenis als bron van inspiratie en over geschiedenis als vaak noodzakelijke context om actuele onderwerpen te kunnen duiden. De debatreeks heeft als titel G.I.N.D.E.R. gekregen, wat staat voor Geschiedenis Inspiratie Nu Debat Energie Relax. Gespreksleider is Frans Pollux, onder heel veel meer bekend als opiniemaker bij L1 en De Limburger/Limburgs Dagblad en als schrijver, componist en zanger.

De sessies moeten verrassen door de verhalen van inspirerende sprekers. Wie ervoor openstaat kan zijn accu's opladen. De deelnemers worden van harte uitgenodigd deel te nemen aan het debat, want G.I.N.D.E.R. is een co-creatie van museum en publiek. G.I.N.D.E.R. biedt tijdens de pauzes ruimte voor persoonlijk contact en verdieping van het onderwerp in kleinere groepjes.

De eerste editie van G.I.N.D.E.R. vindt plaats op vrijdag 30 september aanstaande en start om 19 uur. Thema is de vrijheid van de tekenpen. Politiek tekenaars en cartoonisten liggen onder vuur. Helaas letterlijk, zoals onder meer de verschrikkelijke aanslag op Charlie Hebdo heeft aangetoond.

Is de vrijheid van de tekenpen beperkt? Kunnen en mogen cartoons de grens overschrijden en het gebied van wat niet kan betreden? Kiest een politiek tekenaar voor zelfcensuur, door de dreiging van op zijn persoon gericht geweld? Hoe kom een cartoonist in de vloedgolf van nieuws en nieuwtjes, tot het onderwerp van de tekening? Hoe is het om als bewindsman, politicus of Bekend Limburger onderwerp te zijn van een cartoon?

Deze en vele andere vragen worden aangesneden in een gesprek met cartoonist Joep Bertrams. Ter inspiratie van het debat wordt eerst de expositie Inktspot 2015-2016 bezocht, waarin de beste politieke tekeningen van de bekendste Nederlandse tekenaars worden getoond. Aan deze jaarlijkse tentoonstelling is een prijs verbonden voor de beste cartoon. Winnaar van de Inktspotprijs van vorig jaar was Joep Bertrams (Roermond 1946). Zijn cartoon Onsterfelijk, een reactie op de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo op woensdag 7 januari 2015, is gepubliceerd in tal van binnen- en buitenlandse kranten en op sites wereldwijd.

De tweede editie van G.I.N.D.E.R. is op 26 oktober aanstaande als onderdeel van de Maand van de Geschiedenis, thema zijn de grenzen. De laatste aflevering van 2016 volgt op 23 november en gaat over veranderende tradities.

Een kaartje voor G.I.N.D.E.R. kost 8 euro, wie nu besluit naar alle drie de sessies te gaan betaalt 15 euro. Vrienden van het Limburgs Museum en houders van een Museumkaart of Studentenpas hebben gratis toegang.

Inlichtingen: Charlotte Janssen, telefoon 077 352 2112
Foto's van het exterieur van het Limburgs Museum zijn downloadabale van: www.limburgsmuseum.nl/pers/exterieur/

Limburgs Museum

plaats:
Venlo
website:
http://www.limburgsmuseum.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234