NU'91 start jubileumfeest met eis voor cao's voor eigen beroepsgroep

Vrijdag 23 september 2016 viert NU'91 haar 25jarig jubileum met een Jubileum Event - 14.00 / 17.00 uur - in de Reehorst Ede. Met ruim 30.000 leden in de gezondheidszorg is NU'91 de grootste en enige categorale en onafhankelijke belangenbehartiger van de verpleging en de verzorging* in Nederland.

NU'91 heeft zich ontwikkeld vanuit een spontane protestbeweging tot een rots in de branding en zichtbaar baken voor de medewerkers in de gezondheidszorg. Staatssecretaris Van Rijn bevestigt de meerwaarde van NU'91 in zijn videoboodschap die tijdens het Jubileum Event uitgezonden wordt.

NU'91 zet zich in voor eigentijdse arbeidsverhoudingen. Wij zijn van mening dat de huidige professionals nog steeds graag zelf willen beslissen wat voor hen van belang is en welke individuele ondersteuning zij op welk moment nodig hebben.

De zorg in Nederland is - ook in vergelijking met andere landen - goed. Maar blijft dat zo? Kunnen we de zorgvraag voor onze zieken, gehandicapten en ouderen in de nabije toekomst nog aan?

De vraag naar zorg groeit en wordt complexer. De kloof tussen vraag en aanbod van arbeid in de zorg groeit. Op het moment dat NU'91 haar 25jarig bestaan viert, luiden de gespecialiseerd verpleegkundigen de noodklok; zij kampen met chronische tekorten aan collega's. Zij zijn uitgeput door het draaien van extra lange diensten, terwijl zij gespecialiseerde zorg aan kwetsbare patiënten moeten leveren. Werkgevers bieden krapte toeslag of een startbonus voor nieuwe medewerkers, maar daarmee worden de problemen niet structureel opgelost.

Er is sprake van een ketenprobleem. Er is bijvoorbeeld voor patiënten die eigenlijk vanuit het ziekenhuis voor nazorg naar een verpleeghuis zouden moeten, vanwege bezuinigingen steeds vaker geen plaats. Ze moeten daardoor langer in het ziekenhuis verblijven, waardoor daar de opnamecapaciteit vastloopt.

Het protest in de jaren 80 en 90, was terecht en verschrikkelijk hard nodig. Hoewel de positie van verpleegkundigen en verzorgenden* in de afgelopen 25 jaar verbeterd is, is het in 2016 de hoogste tijd dat zij de volledige erkenning krijgen die zij verdienen. "Daarom legt NU'91 - in overleg met haar leden - vanaf nu alleen nog maar categorale eisen op 'de sociale tafels', waarin beroepsvoorwaarden optimaal zijn afgesproken voor deze speciale beroepsgroep in de zorg. Aldus Monique Kempff, voorzitter NU'91".

* en verwante gezondheidszorgers

Digitale persmap incl. clip geschiedenis Witte Woede en videoboodschap Staatssecretaris Van Rijn http://nu91persmap.nl/
Persvoorlichting NU'91 Karin Weerts 0651402879 en k.weerts@nu91.nl

NU'91

plaats:
Utrecht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234