GGZ Friesland: gratis training voor mantelzorgers

Maar liefst één op de drie volwassen Nederlanders geeft mantelzorg, zo blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Een van de meest belastende vormen daarvan is die voor een naaste met psychische problemen. GGZ Friesland biedt mantelzorgers daarom dit najaar gratis trainingen aan om ze te ondersteunen.

Soms kan een psychisch probleem het contact tussen mantelzorger en zorgbehoevende belemmeren. De mantelzorger steekt veel energie in de relatie, maar het geeft niet meer het bevredigende gevoel. De persoonlijke relatie verandert, er ontstaan frustraties en het is niet altijd duidelijk welke verantwoordelijkheden wel of niet bij de mantelzorger liggen.

Veel mantelzorgers vragen zich af wat ze wel of niet kunnen vragen van een zieke met een psychische beperking en hoe ze hem of haar het beste kunnen aanspreken. Hoe voorkom je als mantelzorger dat je hier zelf onderdoor gaat? Wat kun je wel of niet verwachten van de hulpverlening? Zomaar wat vragen waar GGZ Friesland een antwoord op geeft in de trainingen.

In tien sessies van steeds drie uur krijgen mantelzorgers handvatten aangereikt om beter met hun zieke naaste om te gaan. Dat is nodig, wenselijk en van belang voor zowel het welzijn van zieken als van mantelzorgers en daarmee ook de zorg in het algeheel.

GGZ Friesland gaf ook vorig jaar trainingen. De reacties van de mantelzorgers waren toen al erg positief. 'Voor mij is dit een eyeopener, had ik het maar eerder geweten. Ik weet nu dat ik ook voor mezelf moet en mag zorgen.'

De trainingen zijn gratis voor deelnemers. Ze starten op 3 oktober en duren tot en met januari. Belangstellenden kunnen zich online aanmelden voor de training via de site ggzfriesland.nl/training-mantelzorg

WIST U DAT:
- Vier miljoen Nederlanders in 2014 mantelzorg gaven? (33 procent van alle volwassenen)
- Ongeveer een op de zes (16 procent) mantelzorgers meer dan 8 uur per week helpt?.
- 43 procent van alle mantelzorgers de centrale of belangrijkste verzorger van de hulpbehoevende is?
- 83 procent van alle mantelzorgers er een baan naast heeft?
- 40 procent van alle mantelzorgers vaak helpt op de dagen dat ze werken?
- 11 procent van alle mantelzorgers één of meerdere dagen per week het werk onderbreekt om te helpen?
Bron: onderzoek Social Cultureel Planbureau - rapport 'Informele hulp: Wie doet er wat?' (2015)

DE TRAININGEN:
- Data: 3 oktober, 10 oktober (17 oktober herfstvakantie), 24 oktober, 31 oktober, 7 november, 14 november en 21 november.
- Motiverende Gespreksvoering: 9 januari, 23 januari en 6 februari
- Tijd: 19.00u. - 22.00u.
- Kosten voor rekening van GGZ Friesland
- Tips en trucs en antwoorden op prangende vragen

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Louwra Weisfelt, manager Marketing, Communicatie en Innovatie GGZ Friesland. Telefoonnummer: 058-2848715 of per e-mail: pr@ggzfriesland.nl

GGZ Friesland is dé instelling op het gebied van geestelijke gezondheid in Friesland. GGZ Friesland biedt een volledig en gevarieerd aanbod aan mensen met (ernstige) psychische problemen en psychiatrische stoornissen.

GGZ Friesland

plaats:
Leeuwarden
website:
http://www.ggzfriesland.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234