'Baas gevreesd tot in het graf'

Als mensen door omstandigheden een algemeen graf moeten delen is hun baas de minst gewilde medebegravene. Dat blijkt uit een enquête van uitvaartverzekeraar Nuvema. In een algemeen graf worden twee tot drie mensen begraven. Wanneer nabestaanden daar gebruik van (moeten) maken hebben ze geen invloed op wie er nog meer in het graf komen te liggen. Met name een gebrek aan financiële middelen kan betekenen dat een graf moet worden gedeeld.

Waar bijna een vijfde van de 1000 ondervraagden de baas noemt als ongewenste grafgenoot, vindt 16% de ex-partner in hetzelfde graf een nog minder prettig idee. Minder dan tien procent zou het niet uitmaken wie er bij ze in het graf komt te liggen. Behalve naar bekenden werd er ook gevraagd naar onbekenden met bepaalde voorkeuren. Hieruit blijken politieke tegenstanders bij één op de tien Nederlanders het minst geschikt om een graf mee te delen.

Tot elkaar veroordeeld
Duidelijk wordt dat het nagenoeg iedereen wel degelijk iets uitmaakt bij wie ze in het graf komen te liggen. "Toch heb je daar met deze toch onbekende grafsoort geen enkele manier invloed op. Daarom zou een eigen graf natuurlijk prettig zijn, maar dat is niet voor iedereen financieel haalbaar" zegt Emile de Jong, directeur van Nuvema. Ook als de gemeente de begrafenis betaalt wordt er vaak gebruik gemaakt van een algemeen graf. Uit eerder onderzoek blijkt dit steeds vaker voor te komen.

Ruimen onvermijdelijk
Uit het onderzoek, uitgevoerd door Multiscope, blijken de partner (58%) en ouders (17%) het meest geschikt om een graf mee te delen. Daarvoor bestaan familiegraven. Een enkel graf hoef je met niemand te delen. Kosten voor begraven en onderhoud liggen wel hoger dan bij een algemeen graf. Ook kun je het graf na een bepaalde looptijd weer verlengen. Een algemeen graf wordt in veel gevallen na 10 jaar geruimd. Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden op www.nuvema.nl.

Voor extra informatie en verdere vragen kunt u contact opnemen met Emile de Jong, directeur van Nuvema Uitvaartverzekering, telefoonnummer 035 - 54 80 857, e-mail marketing@nuvema.nl.

Nuvema

plaats:
Baarn
website:
http://www.nuvema.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234