Onderzoek: Meeste honden hebben 40+ baasje

Wie is de baas? Onderzoek naar kenmerken van hondenbezitters

HENGELO, 20160914 -- Maar liefst 80% van de hondenbezitters is 40 jaar of ouder en de meeste baasjes wonen in het zuiden van het land (29%). Dat blijkt uit het onderzoek 'Wie is de baas?' van Tinki.nl. Het onderzoek, uitgevoerd door GfK, geeft inzicht in de kenmerken van de eigenaren van 1,5 miljoen honden in Nederland.

Meeste honden in één- en tweepersoons huishoudens
Voor het onderzoek raadpleegde GfK haar Consumerscan Panel (n=9069) van 9069 huishoudens in Nederland. In totaal heeft 18% van de Nederlandse huishoudens een hond. Daarmee komt het aantal honden in ons land op 1,5 miljoen. De hond is al lang niet meer het stereotiepe gezelschapsdier in jonge Hollandse gezinnen. Meer dan de helft van alle honden (54%) in Nederland woont in een eenpersoons- (22%) of tweepersoons huishouden (32%).

Jonge hondenbezitters sterk in de minderheid
De leeftijd van mensen met een hond ligt relatief hoog: 80 procent van de hondenbaasjes is ouder dan 40. De meesten hondenbezitters (23%) zijn tussen de 55 en 64 jaar. Zoals te verwachten is het aantal hondenbezitters het laagst in de grote steden en in het dunner bevolkte noorden (beide 11%). De meeste hondenliefhebbers wonen in het zuiden van het land (29%), gevolgd door het westen (27%) en het oosten (22%).

Maar liefst 29% is ook kattenliefhebber
De veelgehoorde opmerking dat mensen of van katten of van honden houden, en dat katten en honden maar moeilijk samengaan, gaat volgens het onderzoek niet op. Uit de cijfers blijkt namelijk dat bijna een derde (29%) van de hondenliefhebbers ook een kat bezit. Het onderzoek laat verder zien dat opleidingsniveau en inkomen geen significante rol spelen als het gaat om mensen met honden.

Hondenbezitter verantwoordelijk voor keuze in grote industrie
Met 1,5 miljoen huishoudens die een hond bezitten is er in Nederland een grote industrie ontstaan rondom het hebben en houden van honden. Niet alleen fokkers, maar ook voedingsfabrikanten, verzekeraars, dierenartspraktijken en dierenspeciaalzaken zijn actief in de markt waarin jaarlijks bijna 3 miljard euro wordt omgezet. "Al die ondernemers en merken zijn indirect verantwoordelijk voor het welbevinden en de gezondheid van honden in Nederland. Zij adviseren de baasjes immers. En uiteindelijk is iedere hond voor z'n geluk volledig afhankelijk van de keuzes die de eigenaar maakt op basis van die informatie", zegt Gerben Lievers van Tinki.nl.

Gerben Lievers: "Het is belangrijk om te weten wie de baas is"
Lievers is blij met de nieuwste inzichten van GfK omdat het volgens hem belangrijk is om te weten wie de hondenbezitter precies is. "We focussen ons als het om honden gaat, vaak op de eigenschappen en kenmerken van de honden. We willen weten of een hond lief is, waaks, betrouwbaar of gezond. We richten ons zelden op de eigenschappen en kenmerken van de baas. Terwijl het juist belangrijk is om te weten wie de baas is. Want zij maken de keuzes die direct van invloed zijn op het welzijn van de honden waar ze vaak zielsveel van houden", zegt Gerben Lievers van Tinki.nl.

41% van de baasjes heeft een hond van 8 jaar of ouder
Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken (2015) blijkt dat in Nederland 41% procent van de baasjes een hond heeft die ouder is dan acht jaar. Dat zijn ruim 615.000 honden. Oudere honden hebben meer zorg en aandacht nodig. Denk aan speciale voeding of de behandeling van bepaalde (ouderdoms)kwalen. "Achter die getallen gaat een grote informatiebehoefte schuil", volgens Lievers. "Een hond neemt een bijzondere plek in in het leven van mensen. Iedere hondenliefhebber wil het beste voor zijn trouwe viervoeter. Maar hoe weet je wat het beste is voor je hond? We ontdekten dat het lastig is om op één plek goede informatie te vinden en alles wat er op de markt is te kunnen vergelijken. Met Tinki.nl helpen we hondenliefhebbers om de beste keuze te maken voor hun hond."

Over Tinki.nl: het hondenplatform van Nederland
Tinki.nl is het hondenplatform in Nederland. Door hondenliefhebbers te helpen, dragen wij een steentje bij aan het creëren van een mooiere wereld voor alle honden. Want dát is wat elke hond verdient. Dit doen we door kennis te delen, producten uit de markt te vergelijken, informatie op een overzichtelijke manier weer te geven en een plek te bieden waar iedereen zijn of haar hondenervaringen kan delen.

Infographic: Wie is de baas?
https://tinki.nl/wp-content/uploads/2016/09/InfographicWie-is-de-baas450-Tinki.png

Tinki.nl

plaats:
HENGELO

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234