Nieuw: Historisch boek Sint Jacob in de Plantage Amsterdam

In april 2015 is Sint Jacob aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam na 149 jaar trouwe dienst officieel gesloten. Lang was het een van de grootste 'oude-liedengestichten' van ons land en het grootste rooms-katholieke bejaardenhuis boven de grote rivieren. Om dit zorgerfgoed te koesteren besluit Amstelring het verhaal van Sint Jacob in boekvorm vast te leggen. Historicus Jurjen Vis duikt in de geschiedenis en beschrijft het wel en wee van de rooms-katholieke bejaardenzorg. Zijn onderzoek was mogelijk dankzij een gulle bijdrage van het RCOAK. Het boek is een onthullend portret van bijna 150 jaar katholieke bejaardenzorg in Amsterdam. Amstelring geeft 50 exemplaren van het boek weg, inschrijven via de website www.amstelring.nl.

'Wie kon werken moest werken...'
Tegenover Artis verrijst in 1866 het St.-Jacobsgesticht. Dit rooms-katholieke bejaardentehuis is bestemd voor arme ouderen. Het begint met 60 bewoners en dit aantal neemt gestaag toe tot 446 in 1915 (en ruim 500 bewoners in 1986). De Zusters van Liefde van Tilburg zwaaien er vanaf het begin de scepter en er heerst een strenge tucht, zo blijkt uit het boek: 'Wie kon werken moest werken. ... Voor de mannen betrof het timmeren, schilderen, tabak strippen, schoenen lappen... ... De vrouwen deden niets dan naaien, breien en eigen kapot en afgedragen goed verstellen.'

Enerzijds een strak regiem, anderzijds liefdadigheid
Het boek Sint Jacob in de Plantage beschrijft hoe het toeging in de katholieke bejaardenzorg van Sint Jacob: enerzijds het regiem van zusters en regenten, anderzijds de liefdadigheid van diezelfde mensen, het RCOAK, kerkelijke instellingen en andere betrokkenen. Vanaf 1925 druppelt vernieuwing het bejaardenhuis binnen en wordt het leven in Sint Jacob aangenamer. Vanaf 1954 staat Sint Jacob aan kop in de professionalisering van de bejaardenzorg in Nederland. Er wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd, opleidingen gegeven, het vrijwilligerswerk komt tot bloei, diversiteit krijgt aandacht en er is volop ruimte voor activiteiten en vrijheid.

Jurjen Vis, Sint Jacob in de Plantage. Anderhalve eeuw bejaardenzorg in Sint-Jacob te Amsterdam 1866-2015. 125 blz., gebonden, geïllustreerd, ISBN 978-90-8704-593-7, Euro 19,-. Verkrijgbaar via de boekhandel en bij Uitgeverij Verloren.

Geplaatst in:

Voor meer informatie neemt u contact op met:
Antonette Bergmans, Amstelring, abergmans@amstelring.nl, telefoon: 06-22721796.

Fotomateriaal en een recensie exemplaar van het boek zijn op te vragen bij Uitgeverij Verloren, mail: info@verloren.nl.

Amstelring Groep

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234