”Bouwbedrijven, kijk verder dan je omzet”

Heukelum, 13 september 2016

"Nederlandse bouw groeit harder dan in rest EU" (FD, juni 2016) "Bouwbedrijven hebben grootste bouwvoorraad sinds crisis" (nu.nl, mei 2016) "Groeiende bouwsector ziet toekomst zonnig in" (CBS, juni 2016)

De afgelopen maanden domineerden vooral positieve berichten het landelijke bouwnieuws. De omzet groeit, er wordt meer gebouwd en ondernemers zijn positief gezind over de toekomst. Maar is omzet en bouwlust wel datgene waar men naar moet kijken? Uit recente cijfers blijkt van niet.

Opvallend is dat berichtgeving over de bouwsector vaak het onderwerp 'winst' vermijdt. Uiteraard is omzet belangrijk: het houdt menig bedrijf overeind en zorgt dat rekeningen en salarissen betaald kunnen worden. Maar het gaat uiteindelijk om winst: de beloning voor het ondernemen. Het is de belangrijkste motivatie om te investeren.

Waar Cobouw afgelopen maand meldde dat de 'bouw top-10' meer omzet en winst had behaald, werd verder genegeerd hoe groot deze winsten verhoudingsgewijs waren. Als we bijvoorbeeld kijken naar Koninklijke BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland met 23 duizend werknemers, zien we dat deze winst slechts 10,2 miljoen euro betreft. Dat is 0,14% van de omzet: nog minder dan één honderdste van al het geld dat binnen is gekomen. Wanneer we de rest van de lijst bekijken zien we een trend: het percentage winst bij alle bedrijven in deze top-10 bedraagt gemiddeld minder dan 2% van de omzet.

Daarnaast berichtte het FD deze maand dat het aantal maandelijkse faillissementen in de bouw steevast hoger is dan in welke sector dan ook. Ook het aantal 'verdwenen' banen blijft onverminderd hoog: meer dan 1000 bouwvakkers zijn in het eerste kwartaal van 2016 iets anders gaan doen.

Uit bovenstaande berichten kunnen we concluderen dat de bouwsector de situatie rooskleuriger inziet dan dat hij daadwerkelijk is. De vlag wordt uitgehangen, terwijl de gevolgen van de crisis voor de meesten nog voelbaar zijn. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn de welbekende, torenhoge faalkosten in de bouw. Deze kunnen oplopen tot maar liefst 20% van de omzet.

De oplossing lijkt daarom zo simpel: minder faalkosten zorgen voor meer winst, minder faillissementen en minder bouwvakkers op de bank. Met de technologische vooruitgang van vandaag kunnen bouwbedrijven uit tientallen verschillende digitale oplossingen kiezen om verborgen kosten weer zichtbaar te maken. ITmobile zet zich dan ook in om organisaties sterker te maken, en ze meer grip te geven op hun kosten. Dit doet het door geavanceerde systemen te leveren die gewerkte uren, kosten en planningen inzichtelijk maken voor iedereen binnen het bedrijf. Dit zorgt voor meer transparantie en uiteindelijk voor gezondere organisaties.

Met optimisme is niets mis, maar met omzetstijgingen zijn we er nog niet. Want het werkelijke resultaat is niet een fysiek bouwwerk of de jaarlijkse omzet. Het werkelijke resultaat is de winst.

Geplaatst in:

ITmobile

plaats:
Heukelum

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234