Ceremonieel ontvangst voor Amerikaanse D-Day vlag

Op 15 september arriveert bij het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg een unieke Amerikaanse vlag, die is gevoerd tijdens D-Day in 1944. De vlag wordt met militair ceremonieel ontvangen in aanwezigheid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en ongeveer 20 Amerikaanse Tweede Wereldoorlog veteranen. Het museum opent deze dag een tentoonstelling rond de vlag.

De Amerikaanse 48-sterren vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa. Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Van der Beek had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

In juni van dit jaar verwierf een Nederlandse familie de door de strijd gehavende Amerikaanse vlag op een veiling. De vlag staat voor de familie symbool voor de offers die geallieerde soldaten hebben gebracht voor de vrijheid van Europa. Deze vrijheid is nooit vanzelfsprekend, ook nu niet. De vlag wordt in langdurig bruikleen gegeven aan het NMM en op verzoek van de familie ondersteunt het ministerie van Defensie de aankomst van de vlag in Nederland. Defensie wil haar dankbaarheid tonen voor de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid, hetgeen met deze vlag wordt verbeeld. Het Nationaal Militair Museum zal de vlag op speciale wijze tentoonstellen met aandacht voor zowel de D-Day invasie in Normandië als ook de symboliek van de Amerikaanse vlag. De tentoonstelling is tot het eind van dit jaar te zien.

Programma
De vlag arriveert om 14.45 uur per Chinook-transporthelikopter bij het NMM op de landingsbaan van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Langs een erehaag van Amerikaanse en Nederlandse soldaten wordt de vlag afgemarcheerd en door de minister van Defensie, in het bijzijn van de familie die de vlag heeft verworven, overgedragen aan mevrouw Hedwig Saam, directeur van het Nationaal Militair Museum. Het museum opent een speciale tentoonstelling rond de vlag.

Media is uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ceremonie. Aanmelden kan via aanmelden@nmm.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jurriaan Esser van het ministerie van Defensie tel 06-83642458, email JM.Esser@mindef.nl of Jeroen Klaphake van het Nationaal Militair Museum 085-0036029, e-mail j.klaphake@nmm.nl.

Voor meer informatie over de ceremoniële overdracht neemt u contact op met het Ministerie van Defensie. Voor meer informatie over de vlag en/of de tentoonstelling neemt u contact op met het Nationaal Militair Museum.

Nationaal Militair Museum

plaats:
Soest

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234