Brightstone Group publiceert trendrapport financial close AEX/AMX

De snelheid van financieel rapporteren wordt gezien als een belangrijke indicator voor de mate waarin een bedrijf in control is. BrightStone Group onderzocht welke bedrijven over een periode van 5 jaar een structurele versnelling laten zien, alsmede het 'hoe en waarom'. Er werden hiervoor 220 jaarverslagen geanalyseerd en gesprekken gevoerd met CFO's en Group Controllers van de onderzochte bedrijven. Ook dit jaar zijn er weer grote verschillen in performance waargenomen tussen sectoren en bedrijven.

AEX- en AMX-bedrijven hadden in 2015 gemiddeld 50 dagen nodig voor publicatie van de jaarcijfers (PA) en 62 dagen om tot Controleverklaring (AR) te komen. 53% van de bedrijven audit de jaarcijfers vóór publicatie. Er bestaan grote verschillen in PA- en AR-performance tussen bedrijven. Unilever, ASML en Sligro publiceerden het snelst in respectievelijk 19, 20 en 21 dagen. Sligro had in 2015 als beste performer slechts 29 dagen nodig om tot Controleverklaring te komen. OCI had daarentegen 120 dagen nodig voor zowel PA als AR.

De sectoren Consumer Goods en Services waren in 2015 het snelst met afronden van het auditproces in 50 dagen, de sector Healthcare het traagst met 91 dagen. AEX- en AMX-bedrijven hebben in de periode 2011-2015 gemiddeld 2 dagen versnelling aangebracht in het closing proces. Meer dan de helft van de bedrijven verbeterde de performance in 2015 t.o.v. 2011. De tijd die nodig is om van publicatie tot Controleverklaring te komen is echter gelijk gebleven en bedraagt gemiddeld 12 dagen. 14 bedrijven wisten hun PA-performance ieder jaar te verbeteren. Air France-KLM en BAM deden dat het best met een gemiddelde versnelling van 4,8 dagen per jaar. 10 bedrijven verbeterden structureel hun AR-performance. Delta Lloyd en Air France-KLM realiseerden een AR-versnelling van gemiddeld 10,3 en 9,3 dagen per jaar.

Karien Bos, Managing Director BrightStone Group: "Hoewel bedrijven in aard en omvang verschillen, zijn hun financiële processen nagenoeg gelijk. Bedrijven kunnen hierdoor goed vergeleken worden, ongeacht hun sector. Ons onderzoek toont bovendien aan dat factoren als historie, arbeidsintensiteit, balanssamenstelling, financiële performance en de mate van integratie van het jaarverslag, geen belemmerende factoren hoeven te zijn voor een snelle afsluiting. Onze ranking biedt bedrijven, al dan niet beursgenoteerd, een mooie kans om hun performance te benchmarken met andere bedrijven."

BrightStone Group is specialist in Finance, Risk, Audit & Compliance. BrightStone ondersteunt het senior management van organisaties bij complexe vraagstukken binnen deze domeinen.

Het volledige Trendrapport is online te bekijken via: http://brightstonegroup.nl/trendrapport2016.

Geplaatst in:

BrightStone Group

plaats:
Breukelen
website:
http://brightstonegroup.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234