Kwart sportclubs verspilt te veel energie

Nuon Club Competitie 2016 vandaag van start

Bijna een kwart van alle sporters zegt dat hun sportclub meer energie verbruikt dan nodig is. En meer sporters (40%) geven aan dat hun club financiële zorgen heeft - in 2014 was dat nog 35%. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond dat is uitgevoerd in het kader van de derde editie van de Nuon Club Competitie, die gisteren van start is gegaan.

Eén op de tien sporters zegt dat hun sportclub zelfs veel te veel energie verbruikt. Dat merken ze aan bijvoorbeeld slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers en verouderde verwarmingsinstallaties, waardoor er flink gestookt moet worden om het clubhuis warm te houden. Toch geeft 44% van de respondenten aan niet bewuster met energie om te gaan dan een aantal jaar geleden.

Veel energieverspillers
Ongemerkt verspillen sportclubs veel energie. De top 5 van energieverspillers ziet er volgens de ondervraagden als volgt uit:
1. Onnodig het licht aan laten staan (speelt bij 41% van de clubs, bij 11% zeer herkenbaar)
2. Slecht geïsoleerde kantine (speelt bij 38% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
3. Slecht geïsoleerde kleedkamers (speelt bij 37% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
4. Verouderde verwarmingsinstallaties (speelt bij 37% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
5. Verouderde koelkasten en vriezers (speelt bij 36% van de clubs, bij 8% zeer herkenbaar)
Opvallend is dat 45% van de betrokkenen aangeeft niet te weten of er energie wordt verspild. Van de bestuurders zegt zelfs 67% 'geen idee' te hebben.

Roos ten Hove, projectmanager sponsoring bij Nuon: "Bij sportclubs gaat alle energie naar de sport en wordt onbewust veel energie verspild. Ik ben dan ook trots dat we nu met de derde editie van de Nuon Club Competitie starten. Wij hebben alle kennis van energie en helpen clubs graag de energierekening te verlagen. Dat is goed voor het milieu en levert direct wat op voor de clubkas."

Meer financiële zorgen
Dat extra geld is bij sportclubs zeer welkom. Van alle respondenten geeft 40% aan dat de club voor financiële uitdagingen staat. Bij een vergelijkbaar onderzoek in het kader van de eerste Nuon Club Competitie in 2014 was dat nog 36%. Sportclubs in het zuiden van het land hebben de meeste financiële zorgen: 55% geeft aan zorgen te hebben en 39% van de sportclubs moet daar volgens de respondenten nu al bezuinigen om het hoofd boven water te houden.

Door in te zetten op energiebesparing én energiebewustzijn kunnen sportverenigingen er financieel beter voor komen te staan. Bijna een derde van alle sporters (31%) zegt dat ze hier bij hun club werk van maken. Ze doen dat door zuinige verlichting te installeren, kantine en kleedkamers beter te isoleren en oproepjes te plaatsen in het clubblad om zuiniger met energie om te gaan. Om clubs te helpen, organiseert Nuon dit jaar de derde editie van de Nuon Club Competitie. De negen winnaars ontvangen elk Euro 10.000, te besteden aan maatregelen voor energiebesparing en duurzame energie.

Nuon Club Competitie van start
Vanaf vandaag kunnen leden van sportclubs hun ideeën voor energiebesparing voor de club inzenden. De negen sportclubs met de meest creatieve, gekke, originele en leuke ideeën worden beloond met Euro 10.000. Meedoen kan door het idee in foto of video vast te leggen en in te sturen via nuon.nl/club. De inschrijving sluit op 24 oktober.

Jury met Toine van Peperstraten en Naomi van As
Toine van Peperstraten is voor het derde jaar op rij juryvoorzitter van de Nuon Club Competitie: "Veel amateurclubs hebben al jaren te maken met dalende inkomsten en stijgende kosten. De beste inzenders winnen met de competitie niet alleen Euro 10.000, maar krijgen ook een structureel lagere energierekening. Een mooie kans dus!" Naast de vaste juryleden Nuon CEO Peter Smink en twee energieadviseurs is Toine erop gebrand om de beste inzendingen te selecteren.

Dit jaar is hockey-international en olympisch medaillewinnares Naomi van As het vijfde jurylid van de Nuon Club Competitie. Zij weet als geen ander hoe het is om efficiënt met je eigen energie om te gaan en uiteindelijk een hele wedstrijd uit te spelen: "Ik vind het belangrijk me in te zetten om bewustwording rondom energie te stimuleren. Zo kunnen clubs flink besparen op hun energiekosten en komt er meer geld beschikbaar voor de sport. Dat is pas scoren!"

Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van Nuon, in juli 2016. Hij ondervroeg in totaal ruim tweeduizend Nederlanders vanaf 18 jaar, die allemaal betrokken zijn bij een sportvereniging. De onderzoeksuitkomsten hebben betrekking op sporters, bestuurders en vrijwilligers bij sportverenigingen en zijn representatief voor heel Nederland.

Geplaatst in:

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nuon Mediarelaties, Anouk IJfs, 088 09 888 88.

Bijschrift bij foto: door Anne Zwagers - Op het beeld is te zien hoe de warmte door het slecht geïsoleerde dak van een clubhuis wegglipt.

NUON

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234