Schoonheidsspecialisten introduceren richtsnoer ethiek

Woerden, 8 september 2016 - Schoonheidsspecialisten introduceren als eerste cosmetische beroepsgroep in Nederland een richtsnoer ethiek.
Branchevereniging ANBOS ontwikkelde deze publicatie samen met de afdeling Medische Ethiek van Erasmus MC. Met deze innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde gedragscode bevestigt de brancheorganisatie dat consumenten in vertrouwde handen zijn bij schoonheidssalons aangesloten bij ANBOS. Op maandag 12 september vindt de boekpresentatie plaats in sociëteit De Witte op het Plein in Den Haag.

De ontwikkeling van deze publicatie stond onder leiding van prof. dr. Inez de Beaufort, hoogleraar Medische ethiek aan Erasmus MC, Rotterdam. 'Vanuit moreel oogpunt brengt het gebruiken van de titel schoonheidsspecialist verantwoordelijkheden met zich mee. We hopen met dit richtsnoer een voorbeeld te zijn voor de paramedische beroepsgroepen die op het grensvlak van cosmetisch en medisch handelen opereren.'

Richtsnoer
Schoonheidsspecialisten richten zich naast huidverzorging ook op huidverbetering. Hierbij zetten ze ook apparatuur in voor een beter resultaat. Het richtsnoer geeft de professional moreel houvast en laat aan publiek en politiek zien hoe de beroepsgroep haar verantwoordelijkheid neemt. Het bevat normatieve uitspraken en heeft mede daardoor juridische zeggingskracht. De professional dient het richtsnoer bij zijn zorgverlening in acht te nemen.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen in zorg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is bezig het toezicht op de cosmetische sector te verscherpen. Bijvoorbeeld in de nieuwe Wkkgz worden schoonheidsspecialisten aangemerkt als 'zorgaanbieders'. Schoonheidsspecialisten krijgen hierdoor een duidelijke plaats binnen de nulde lijn van de zorgketen. Dermatologen kunnen bepaalde behandelingen zoals acne overlaten aan schoonheidsspecialisten . Schoonheidsspecialisten zien de huid van de cliënt regelmatig waardoor ze een rol kunnen spelen bij de vroegtijdige signalering van (ernstige) huidafwijkingen.

Wetenschappelijk
Een richtsnoer is ter ondersteuning van zorgprofessionals en zorggebruikers, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg, en waar mogelijk gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, aangevuld met expertise en ervaringen van zorgprofessionals en zorggebruikers. ANBOS werkte in de uitvoering samen met dr. Eline Bunnik en drs. Frans Meulenberg, beiden verbonden aan de afdeling Medische Ethiek en Filosofie van de Geneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam.

ANBOS
ANBOS is representatief voor de bedrijven in de schoonheidsverzorging en telt 5000 aangesloten schoonheidsspecialisten. Al meer dan 65 jaar behartigt zij, als business partner, de belangen van haar leden op kwaliteit, vakinhoud en ondernemerschap.

www.anbos.nl

Geplaatst in:

Noot voor de redactie - niet voor publicatie
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn tijdens de boekpresentatie op maandagmiddag 12 september. Het programma of meer informatie is verkrijgbaar via: Femke Kint, communicatie e-mail f.kint@anbos.nl of tel: 0348 748200.

ANBOS

plaats:
Woerden
website:
http://www.anbos.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234