Porsche Rijkspolitie geveild

Icoon van de Nederlandse snelweg

Het was zo'n 35 jaar geleden voor menig jongetje een jongensdroom; werken bij de Rijkspolitie en rondrijden in een echte Porsche. Die droom kan nu gedeeltelijk werkelijkheid worden. Bij online veilinghuis Catawiki wordt op dit moment namelijk een originele Porsche van de rijkspolitie uit 1983 geveild. Volgens veilingmeester Sander Houdel, oldtimer expert bij Catawiki, gaat het om een bijzondere auto. ''Onze Rijkspolitie heeft 34 jaar lang (1962 tot 1996) in Porsches rondgereden. Maar toch is zo'n Porsche in originele staat een zeldzaamheid. Er werd continu in de auto's gereden en men was niet bepaald zuinig op de Porsches waardoor veel van de auto's na loop der jaren moesten worden afgeschreven. Daarnaast werden eigenlijk alle Porsches na bewezen diensten omgebouwd voor particulier gebruik. Sinds de afschaffing van de Rijkspolitie is het voor particulieren toegestaan om in een originele Porsche met zwaailicht rond te rijden. Hierdoor is de waarde van deze originele Porsches enorm toegenomen''. Wie zijn jongensdroom wil laten uitkomen zal dan ook flink in de buidel moeten tasten. De verwachting is dat de Porsche ongeveer 150.000 euro gaat opbrengen.

Snelweg bewaker
De Porsche in de veiling is de 'Alex 22' en bewaakte in de jaren '80 de snelweg tussen Utrecht en Den Haag. De agenten die in deze Porsche hebben gereden moesten aan bepaalde eisen voldoen. Zo moesten ze minimaal 25 jaar oud zijn, in uitstekende fysieke conditie en bij voorkeur getrouwd zijn en kinderen hebben. Daarnaast moesten de agenten verplicht met open dak rijden en mocht deze pas dicht bij een temperatuur onder de 2 graden. ''De Porsche heeft een aantal unieke kenmerken ten opzichte van een gewone Porsche. Zo heeft de Porsche onder andere speciale bekleding en autogordels die bestand zijn tegen weer en wind. En natuurlijk heeft de Porsche een aantal gadgets zoals een luidspreker installatie, zwaailichten en extra achteruitrijlampen'', aldus veilingmeester Houdel.

Einde van de Porsche
Vooral de hoge aanschaf- en onderhoudskosten betekenen uiteindelijk in 1996 het einde van het Porsche tijdperk op de Nederlandse snelwegen. Het ministerie van Financiën vond de Porsches te duur en liet ze vervangen door goedkopere auto's. Tegenwoordig hebben de Porsches dus vooral nog een waarde voor verzamelaars die hun jongensdroom willen laten uitkomen. Vanwege de populariteit en de zeldzaamheid van de Porsche verwacht Catawiki veel belangstelling. De veiling duurt nog tot en met maandag 12 september. Het huidige bod staat op 72.500 euro.

De Porsche is te bekijken via www.catawiki.nl/rijkspolitie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van de wereld. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234