Grootste fossielen-collectie van Europa onder de hamer

Tienduizenden fossielen in veiling

Deze week wordt bij online veilinghuis Catawiki Europa's grootste privé collectie met fossielen en mineralen geveild. De verzameling die gedurende meer dan 50 jaar lang is samengesteld door de Nederlandse broers Böhmer bestaat uit tienduizenden fossielen, stenen en mineralen. De broers stelden hun verzameling tot begin dit jaar tentoon in het museum 'Oer' in Ulft, maar na het overlijden van één van de broers is besloten de collectie te veilen. Het is voor het eerst dat er zo'n omvangrijke collectie tegelijk onder de hamer komt. ''De collectie is niet alleen erg groot, maar bevat ook nog eens vele bijzondere stukken vanuit de hele wereld'', aldus veilingmeester Wim van Stormbroek van Catawiki. Zo kan er bijvoorbeeld worden geboden op fossiele zeesterren uit Marokko van 450 miljoen jaar oud, fossiele bladeren van 50 miljoen jaar oud uit Frankrijk en fossiele vissen uit onder andere Amerika, Duitsland en Brazilië. Topstuk van de veiling is een fossiele ammoniet van ruim een halve meter groot. Ammonieten van deze grootte zijn normaal alleen in een museum te vinden en komen slechts zelden op de markt.

Museum
De verzameling begon toen een kennis de broers ruim 50 jaar geleden meenam naar een vindplaats voor mineralen. Sindsdien waren ze helemaal bezeten geraakt van hun hobby. ''Als we in het bos gingen wandelen konden we onze ogen niet van de grond afhouden, en als we in de auto gingen rondrijden en we zagen dat er een huis werd gebouwd, dan moesten we gewoon even kijken'', aldus Jan Böhmer. Dit resulteerde uiteindelijk in een enorme collectie waaruit het museum werd opgericht. Het museum herbergde zoveel verschillende stukken dat het regelmatig werd bezocht door groepen van de Universiteit Wageningen en geologen en paleontologen uit heel Europa.

Veiling
Veilingmeester Stormbroek verwacht veel belangstelling voor de veiling. ''Verschillende fossielen komen van vindplaatsen die inmiddels niet meer voor het publiek toegankelijk zijn. En dus is dit voor veel verzamelaars misschien wel de enige kans om zo'n stuk in je collectie te krijgen. Daarnaast is de kwaliteit van de aangeboden stukken ook nog eens erg hoog waardoor de opbrengst voor sommige objecten behoorlijk kan oplopen''.

De veiling kent vanwege de omvang drie verschillende afloopdagen. Het eerste deel van de veiling loopt volgende week vrijdag af en is te bezoeken via www.catawiki.nl/fossielen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van de wereld. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234