Drakenlezing in Limburgs Museum

Limburg is nog steeds in de ban van draken. In het dorp Beesel werd in augustus zes maal het openlucht theaterspektakel Sint-Joris en de Draak opgevoerd. In het Limburgs Museum in Venlo is nog tot en met zondag 18 september aanstaande de expositie Draken te zien. In deze familietentoonstelling wordt het fabeldier in een breed cultuurhistorisch kader geplaatst. De draak heeft nooit bestaan, maar is van alle tijden en samenlevingen en in die zin werelderfgoed van onze verbeeldingskracht.

Op vrijdag 9 september aanstaande organiseert het museum een inspirerende lezing over het fenomeen. De bijeenkomst vindt plaats in het Museumtheater, start om 14 uur en duurt ongeveer een uur. Benoît Mater, eindverantwoordelijke van de tentoonstelling, zal spreken over het thema Draken: historisch erfgoed en/of populaire traditie?

Draken zijn van alle tijden en culturen en ze bestaan nog steeds... in de fantasie van de mens. Maar de ene draak is de andere niet. De Chinese draak die kronkelend en dansend het nieuwe jaar viert, is anders dan zijn zevenkoppige familielid uit de Apocalyps die zondaars zonder pardon het hellevuur in sleurt. Een drakenknuffel waarmee een vijfjarige gaat slapen, is minder afschrikwekkend dan de draak die gespietst werd door Sint-Joris.

Draken nemen afhankelijk van tijd en cultuur andere gedaantes aan, omdat de betekenissen die wij als mensen aan ze gaven en geven ook altijd aan veranderingen onderhevig zijn. Draken behoren tot het historisch erfgoed, dat wereldwijd gekoesterd wordt in bijvoorbeeld musea. Maar draken zijn ook actueel, want ze zijn razend populair als tatoeage, in strips, films, televisieseries, games of in een volksspel zoals gespeeld in Beesel.

Toegangskaarten voor de lezing zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur aan de museumbalie verkrijgbaar. Plaatsen kunnen ook telefonisch worden gereserveerd: 077 352 21 12.

Inlichtingen:
Benoît Mater
telefoon:
06 153 642 06

Persfoto's van de expositie Draken zijn downloadable van:
www.limburgsmuseum.nl/pers/draken

Limburgs Museum

plaats:
Venlo
website:
http://www.limburgsmuseum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234