6 BN'ers schrijven Suskes en Wiskes voor SOS Kinderdorpen

30 Augustus, Amsterdam - Speciaal voor SOS Kinderdorpen zette Standaard Uitgevers een eenmalig stripproject op. Zes bekende Nederlanders; Guus Meeuwis, Wilfred Genee, Aaf Brandt Corstius, Esther Verhoef, Karin Amatmoekrim en Carlo Boszhard debuteren hiervoor met hun eigen Suske en Wiske album, dat ze speciaal schreven voor SOS Kinderdorpen. De Suske en Wiske-strip herinnert hen aan hun eigen jeugd. Carlo Boszhard: 'Ik schrijf graag én help SOS graag. Elk kind heeft familie nodig!'

Het was een grote wens van Carlo Boszhard om een keer een Suske en Wiske-avontuur te schrijven. Hij heeft alle albums in huis en is altijd fan geweest. Daarnaast vindt hij het geweldig om dit voor SOS Kinderdorpen te doen, omdat hij op deze manier kinderen helpt die liefde en een veilig thuis nodig hebben. 'Ik schrijf graag én help SOS graag. Elk kind heeft familie nodig.' Dat geldt ook voor de overige BN'ers: Guus Meeuwis, Wilfred Genee, Aaf Brandt Corstius, Esther Verhoef en Karin Amatmoekrim. Ze kropen allemaal in de pen om voor SOS Kinderdorpen een fantastisch Suske en Wiske-avontuur te maken.

Eigen leven verwerkt
De zes Suskes en Wiskes zijn zo bijzonder omdat de schrijvers allemaal hun eigen leven en achtergrond in de verhalen hebben verwerkt. Zo beleefden Suske en Wiske in 'De Grandioze Gitaar' van Guus Meeuwis een avontuur in de muziekwereld. En schreef Carlo Boszhard een strip met de titel 'De Irritante Imitator', een herkenbaar thema vanuit De TV Kantine.

Bekende Nederlandse striptekenaars
De avonturen werden getekend door de bekende Nederlandse striptekenaars Hanco Kolk, Gerben Valkema, Eric Heuvel, Gerard Leever, Romano Molenaar en Michiel de Jong, die allen hun unieke stijl toevoegden. Een creatieve uitdaging. 'Het kostte even moeite om van de iconische vormgeving af te stappen en er mijn eigen draai aan te geven. Wel heb ik erop gestaan om de schitterende belettering over te nemen. Dat lettertype is bijna de helft van de herkenbaarheid van de stripserie', aldus Kolk.

Mooie uitdaging voor Aaf
Dat een stripalbum schrijven een uitdaging kan zijn, ervoer Aaf Brandt Corstius. Toen ze werd gevraagd om een avontuur te schrijven voor Suske en Wiske besloot zij direct iets te doen met tijdreizen. Brandt Corstius: 'Het schrijven over tijdreizen was veel moeilijker dan ik dacht! Ik wilde allerlei dingen met tijdmachines doen, maar dan raak je ernstig in de war. Wie is waar in de tijd, en hoe komen ze weer terug? Er moest nog een echte strip- en tijdreisexpert aan te pas komen om mijn verhaal kloppend te maken.'

Jeugdsentiment
Voor alle schrijvers geldt: Suske en Wiske is echt jeugdsentiment. Voor Wilfred Genee zijn Suske en Wiske nog altijd zijn helden. 'Het waren de eerste stripboeken die ik las en het was keer op keer feest als er een uitkwam'. Ook voor Esther Verhoef zijn Suske en Wiske iconen uit haar jeugd. 'De albums hebben voor mij iets magisch. We hadden thuis stapels Suske en Wiskes, iedereen las en herlas ze. Toen ik op mezelf ging wonen, haalde mijn vader hoogstpersoonlijk de helft van de Suske en Wiskes uit mijn verhuisdoos. Dat zegt genoeg', aldus Verhoef.

Elk kind een familie
De opbrengst van dit unieke stripproject gaat naar SOS Kinderdorpen. De internationale kinderontwikkelingsorganisatie zorgt ervoor dat kinderen in een liefdevolle familie kunnen opgroeien, de basis voor een kansrijke toekomst. Directeur Margot Ende van SOS Kinderdorpen is trots op de stripalbums. 'Geweldig dat Suske en Wiske en zes bekende Nederlanders ons helpen in onze missie om kinderen die er alleen voor staan weer een thuis te geven in een lieve familie. Dat deze jeugdhelden, die voor veel mensen symbool staan voor een gelukkige jeugd, nu het verschil maken voor andere kinderen vind ik heel bijzonder.'

Fijne kindertijd met strips
Voor Karin Amatmoekrim was het goede doel, SOS Kinderdorpen, een belangrijke reden om mee te doen. 'Toen ik werd gevraagd om deel uit te maken van dit stripproject voor SOS Kinderdorpen heb ik direct ja gezegd. Ik steun de organisatie al lange tijd. De link vind ik ook heel mooi. In mijn optiek staan Suske en Wiske voor een lange periode in de jeugd van veel mensen. En daarmee herinnert de strip veel mensen aan die fijne en warme plek van toen. En dat past zo goed bij SOS. Omdat de organisatie heel goed beseft dat dat juist is wat kinderen nodig hebben: een plek waar ze veilig en geborgen zijn. Als kinderen dat moeten ontberen, dan gaat het eigenlijk meteen al mis. Die veilige familiebasis zouden kinderen over de hele wereld moeten krijgen. Daarom vind ik het fantastisch dat de organisatie met dit project wordt gesteund.'

Over de speciale Suskes en Wiskes
Deze bijzondere stripalbums zijn verkrijgbaar bij kiosken, boekhandels en de grotere supermarkten. Op zaterdag 3 september ligt het album van Guus Meeuwis als eerste in de winkel en de daaropvolgende vijf zaterdagen komt er steeds een nieuwe strip uit. Op www.ad.nl/suskewiske staan de verkooppunten vermeld. Hier kunnen de zes stripalbums ook in één keer aangeschaft worden. De stripalbums tellen 24 pagina's. Deze worden verder aangevuld met biografieën van de bekende Nederlanders en zes pagina's over de projecten van SOS Kinderdorpen. In elk van de delen wordt een van de projectlanden van SOS Kinderdorpen uitgelicht.


Over SOS Kinderdorpen
SOS Kinderdorpen zet zich al ruim 65 jaar in voor kinderen zonder ouders of een veilige thuis. De internationale kinderhulporganisatie gelooft dat familie de belangrijkste basis is voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Wereldwijd krijgen honderdduizenden kinderen dankzij SOS Kinderdorpen een solide basis om zich optimaal te ontwikkelen tot kansrijke en zelfstandige volwassenen. Het liefst binnen de eigen familie, en als dat niet meer kan in een SOS familie in een kinderdorp. Elk kind een familie, elk kind een toekomst. Kijk voor meer informatie op www.soskinderdorpen.nl.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie, hoge resolutie foto's of additioneel fotomateriaal kunt u contact opnemen met:
Lenneke Damen, PR adviseur SOS Kinderdorpen
020 - 5121 662 - lenneke@soskinderdorpen.nl

SOS Kinderdorpen

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.soskinderdorpen.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234