Save the Children gaat kinderen redden op de Middellandse Zee

Save the Children gaat vanaf begin september met een reddingsschip de Middellandse
Zee op, om de kinderen en volwassenen te redden die met wrakke bootjes oversteken vanuit Noord-Afrika. Het schip heeft naast medisch personeel en reddingswerkers ook specialisten aan boord voor de eerste opvang van de vaak getraumatiseerde kinderen. Verder heeft het schip een speciale ruimte waar kinderen veilig en beschermd zijn.

Van alle kinderen die dit jaar aankwamen in Italië, reisde ongeveer 85 procent zonder begeleiding van een volwassene. Ze hebben op het moment dat ze aan boord stappen vaak al een traumatische reis achter de rug, via de woestijn en het door oorlog geteisterde Libië.

Save the Children roept het Nederlandse publiek op de reddingsactie te ondersteunen. Per reddingsmissie kan het schip tot 300 mensen in veiligheid brengen. Het is uitgerust met twee kleinere reddingsboten die de mensen naar het grote schip brengen. Daar krijgen ze voedsel, dekens en zo nodig medische zorg. Kinderen krijgen extra bescherming. Vervolgens worden de migranten naar de veilige havens van Italië gebracht, waar teams van Save the Children klaarstaan om ze op te vangen.
De reddingsacties worden gecoördineerd door de Italiaanse kustwacht.

Tot halverwege augustus 2016 maakten zo'n 101.000 migranten de overtocht naar Italië. Het aantal mensen dat omkwam op zee nam met 40 procent toe; in 2016 verdronken ruim 3.150 mensen op de Middellandse Zee, van wie minstens 2.600 op de route naar Italië. Naar schatting een op de dertig mensen die aan de tocht begint, haalt de overkant niet. Van de mensen die Italië bereiken, is ruim 16
procent kind.

Directeur Pim Kraan van Save the Children: "Kinderen dreigen te verdrinken, dus redden we ze. We werken al decennia in bijna alle landen op de routes die migranten nemen om conflicten, honger en armoede te ontvluchten. We zijn actief in Syrië, Nigeria, Libanon, Jordanië, maar ook in Italië, Griekenland, Duitsland en Nederland. Nu gaan we kinderen ook helpen op misschien wel het gevaarlijkste deel van hun reis: de
zee."

Save the Children voegt zich met haar reddingsschip bij de vloot van zo'n twaalf schepen van maatschappelijke organisaties die actief zijn op de Middellandse Zee. Na overleg met de Italiaanse kustwacht bleek dat nog altijd behoefte is aan extra reddingsschepen in het enorme gebied van zo'n 600.000 vierkante kilometer. Pim Kraan: "Het is bizar dat het welvarende Europa het aan maatschappelijke organisaties overlaat om mensen te redden. We snappen dat de vluchtelingencrisis politiek gevoelig ligt, maar dat is dan maar zo. Een kind laat je niet verdrinken."

Save The Children Nederland

plaats:
DEN HAAG
website:
http://www.savethechildren.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234