Belastingadviseur & makelaar grootste risico op vervanging door robots

Beroepen als belastingadviseur, makelaar en secretaresse lopen het grootste risico om te worden overgenomen door robots.

Creatieve en sociale beroepen (zoals pedagogisch medewerker, verpleegkundige of loopbaanadviseur) hebben het laagste robotiseringsrisico. Dat blijkt uit de top 10 beroepen met de meeste en minste kans op robotisering uit de beroependatabase van Jobpersonality.


Door robotisering verdwijnen 2 tot 3 miljoen banen

Uit eerder onderzoek door Deloitte bleek al dat de komende 20 jaar 2 tot 3 miljoen banen in Nederland dreigen te verdwijnen als gevolg van robotisering en informatisering.

De Universiteit van Oxford deed onderzoek naar beroepenprofielen en de kans op robotisering in de toekomst. Jobpersonality heeft deze kans op robotisering toegevoegd aan haar beroependatabase met ruim 1000 veelvoorkomende Nederlandse beroepen, zodat iedereen voor zijn of haar (toekomstige) beroep kan bepalen hoe "toekomstvast" dit beroep is.


Vooral administratieve beroepen risicovol

Vooral administratieve en controlerende beroepen, zoals die van belastingadviseur of secretaresse, lopen risico op robotisering. Ook relatief laaggeschoolde arbeid en de bediening van machines worden in de toekomst bedreigd door robots.

De top 10 van beroepen met het grootste robotiseringsrisico (tussen haakjes):
1. Belastingadviseur (99%)
2. Telemarketeer (99%)
3. Chauffeur bestelwagen (98%)
4. Makelaar (97%)
5. Brugwachter (97%)
6. Secretaresse (96%)
7. Tuinman (95%)
8. Magazijnmedewerker (95%)
9. Accountant (94%)
10. Slager (93%)


Loopbaanadviseur & verpleegkundige nauwelijks bedreigd door robots

Vooral creatieve en sociale beroepen (zoals verpleegkundige, loopbaanadviseur of fotograaf) zijn niet of nauwelijks gevoelig voor robotisering. Uiteraard zullen deze beroepen wel veranderen van vorm, maar de kans dat ze verdwijnen is klein. Ook leidinggevende en coördinerende beroepen zijn relatief veilig voor de robotiseringsslag. De top 10 van meest 'robot-veilige' beroepen is te vinden op:
https://www.jobpersonality.com/robotisering-van-beroepen

Voor vragen over dit persbericht, de beroependatabase van Jobpersonality en de robotiseringskansen per beroep kunt u contact opnemen met Sylvain Engelen (oprichter en eigenaar van Jobpersonality) via sylvain@jobpersonality.com of 0646149006.

Jobpersonality

plaats:
Den Bosch

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234