Medisch beroepsgeheim gaat voor afstammingsinformatie vondeling

Positie arts bij te vondeling leggen/anoniem afstanddoen:
Medisch beroepsgeheim gaat voor afstammingsinformatie

Wat is de betekenis van het medisch beroepsgeheim van de arts in de gevallen waarin een vrouw, die onder zijn begeleiding is bevallen, anoniem afstand wil kunnen doen van haar kind? Dat is de centrale onderzoeksvraag van de masterscriptie die Saskia van Houten op 22 juli succesvol afrondde voor haar afstudeerrichting Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Haar conclusie: indien er op dat moment een conflict ontstaat tussen het belang van het kind op zijn of haar afstammingsgegevens en het belang van het handhaven van het medisch beroepsgeheim zal de arts te allen tijde moeten blijven zwijgen op basis van zijn medisch beroepsgeheim. Er is namelijk geen sprake van een conflict van plichten waarbij hij een afweging dient te maken, maar sprake van twee zwaarwegende belangen die tegen elkaar moeten worden afgewogen door de rechter.

De hele scriptie is te downloaden op de website van Het Nederlandse Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA): nidaa.nl, Naslag Nederland en België (= menu onderaan). Saskia van Houten is voor nadere informatie bereikbaar via saskia_vhouten@hotmail.com.

Het Nederlandse Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA) is het onafhankelijke, niet-politieke en niet-religieuze kenniscentrum over de vier vormen van anoniem afstand doen: te vondeling leggen, babydoding, zusmoederschap (baby wordt aangegeven als het nieuwe broertje/zusje binnen het eigen gezin), en illegale opneming (baby wordt aangegeven als het nieuwe kind in een ander gezin).

Geplaatst in:

Neem voor meer informatie contact op met dr. K.B. van Tiggelen MBA, kerstin.van.tiggelen@nidaa.nl en 06 - 51 35 08 97.

Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA)

plaats:
Dronten

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234