Hilckmann ziet zich gedwongen transitievergoeding op te schorten

Hilckmann ziet zich gedwongen uitbetaling transitievergoeding medewerkers op te schorten

Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann hebben de uitbetaling van transitievergoedingen voor de ontslagen medewerkers tegen hun zin 'on hold' gezet. Zij voelen zich daartoe gedwongen door een passage in het recente vonnis in kort geding over de opheffing van de privébeslagen van de bestuurders. In de betreffende passage stelt de rechter dat het pas in de bodemprocedure duidelijk zal worden of beide bedrijven al dan niet de gemeentelijke aankoopsom voor de opstallen mochten aanwenden voor het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten. Onder die liquidatieactiviteiten valt tevens het uitbetalen van transitievergoedingen aan medewerkers die door de gedwongen bedrijfssluiting getroffen zijn.

De directie van de bedrijven is erg ongelukkig met de betreffende formulering in het vonnis, omdat daarmee de mogelijkheid wordt gecreëerd dat de betalingen aan voormalige medewerkers dus achteraf als onrechtmatig zouden kunnen worden beschouwd.

Dominique Hilckmann: "Wij vinden dat onze mensen recht hebben op een transitievergoeding en daar hebben wij ons vanaf het begin hard voor gemaakt. Door de opstelling van de advocaat van de gemeente bevinden we ons nu echter in een juridisch mijnenveld waarin we geen stap meer kunnen zetten zonder dat dit achteraf mogelijk negatieve consequenties heeft. "

De bedrijven hebben de gemeente Nijmegen inmiddels gevraagd of wat haar betreft de transitievergoedingen betaald kunnen worden. De gemeente heeft via haar advocaat laten weten hiertoe geen noodzaak te zien en geeft dus geen gehoor aan het verzoek om te kunnen uitkeren. Daarom zijn de bedrijven sinds vorige week in overleg met vakbond FNV en pogen zij, al dan niet gezamenlijk, alsnog goedkeuring van de gemeente in deze te krijgen.

Een alternatief zou zijn een nieuwe uitspraak van de rechter, waaruit blijkt dat Vleeshandel Hilckmann en Slachthuis Nijmegen mogen betalen zonder achteraf de rekening van een onrechtmatige bestuursdaad gepresenteerd te krijgen. Een dergelijk vonnis zou ook door een individuele medewerker zelf kunnen worden gevraagd in kort geding. Als de rechter de claim toewijst zullen de bedrijven, zolang het hiervoor voor gereserveerde geld beschikbaar is en de gemeente daarop geen beslag heeft gelegd, ook tot betaling overgaan.

In afwachting van de uitkomst van de gesprekken met het FNV schorten de bedrijven de betaling van de transitievergoedingen tegen hun zin op. "De gemeente heeft concrete toezeggingen gedaan dat medewerkers niet extra de dupe mochten worden van de affaire en dat zij de transitievergoeding niet in de weg zou staan. Dat is ook altijd door de gemeente naar het FNV zo gecommuniceerd. Vandaar het overleg met de vakbond nu, om de zaak zo snel mogelijk vlot te trekken.", aldus Dominique Hilckmann.

Vorige week en deze week zijn de vier medewerkers die nu voor de transitievergoeding in aanmerking zouden zijn gekomen persoonlijk door de directie van de bedrijven geïnformeerd over de situatie. De overige medewerkers die nog in de periode tot en met september voor een transitievergoeding in aanmerking komen zijn gisterenavond geïnformeerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Frank Witte, woordvoerder namens Hilckmann, M. +31 653 736 170

of

mr. Sander Drijber, Drijber en Partners Advocaten, T. 026 820 01 10

Slachthuis Nijmegen

plaats:
Nijmegen

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234