Lezing Dominick Verschelde over draken

Limburg is in de ban van draken. In het dorp Beesel wordt in augustus zes maal het openlucht theaterspektakel Sint-Joris en de Draak opgevoerd. In het Limburgs Museum in Venlo is tot en met zondag 18 september aanstaande de expositie 'Draken' te zien. De draak heeft nooit bestaan, maar is van alle tijden en samenlevingen en in die zin werelderfgoed van de menselijke verbeeldingskracht. Op zondag 14 augustus aanstaande organiseert het Limburgs Museum een bijzondere lezing over het fenomeen draak. Te gast is Dominick Verschelde, conservator van het Gents Universiteitsmuseum Collectie Dierkunde.

Hij is verantwoordelijk voor wat zonder concurrentie het topstuk van de expositie is: het skelet van een draak. Officieel Septentodraco deevesi, de slangendraak van Deeve. De draak heeft van zijn schepper de koosnaam Rubi gekregen. Het is een fictieve reconstructie met echte beenderen, afkomstig van een python, konijn, kalkoen en haan. Maar draken hebben toch nooit bestaan? Dominick Verschelde: "Natuurlijk, dat klopt. Rubi is zoals alle draken geboren uit de menselijke verbeelding. Met anatomische nauwkeurigheid, die gebaseerd is op kenmerken van verschillende bestaande dieren. Rubi zou bestaan kúnnen hebben."

Bij het skelet liggen in een cirkel beenderen van prooidieren. Over het idee erachter zegt Dominick Verschelde: "Rubi is een jong, geslachtsrijp mannetje. Een vrouwtje versieren is geen sinecure voor een drakenjongen in de puberteit. Daarom heeft hij met beenderen van prooien een siernest gemaakt met middenin de kop van een kip. Je moet dat zien als een voedseloffer om een partner te lokken."

Eigenschappen die wij van draken kennen, komen voor in de natuur: Verschelde: "Alle kenmerken die door de eeuwen heen aan draken zijn toebedeeld, zijn wel ergens in de natuur terug te vinden. Er zijn diertjes die vuurspuwen: bombardeerkevers. Tal van dieren hebben schubben en giftanden. Er zijn allerlei dieren die geen vogel, zijn maar toch kunnen vliegen."

Als je al deze bestaande natuurverschijnselen samenvoegt en je laat angst en fantasie de vrije loop, kom je als vanzelf uit bij het fabeldier draak. Dat is de redenering van Dominick Verschelde. Zijn interessante lezing vindt op zondag 14 augustus plaats in het Museumtheater en begint om 14 uur. Na afloop neemt de spreker u mee naar zijn Septentodraco deevesi, de slangendraak Rubi.

Toegangskaarten voor de lezing zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur aan de museumbalie verkrijgbaar. Plaatsen kunnen ook telefonisch worden gereserveerd: 077 352 21 12.

Inlichtingen: Benoit Mater of Sef Derkx, telefoon 077 352 21 12
Foto's zijn downloadable van: www.limburgsmuseum.nl/pers/draken

Limburgs Museum

plaats:
Venlo
website:
http://www.limburgsmuseum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234