Vandaag 100ste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed

Zomercarnaval in Rotterdam wordt vandaag als de honderdste traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland geplaatst. De inventaris is een middel om mensen te helpen hun traditie door te geven naar volgende generaties en vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door de Nederlandse regering in 2012. In vier jaar tijd hebben honderd immaterieel erfgoedgemeenschappen zich bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland gemeld om hun traditie te plaatsten. Zomercarnaval is nummer 100 op de Inventaris.

Immaterieel erfgoed omvat tradities, feesten, ambachten, rituelen en gebruiken die we van onze ouders en voorouders hebben overgenomen en op onze beurt weer doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Immaterieel erfgoed zit in de harten van mensen, vandaar dat het ook weleens levend erfgoed wordt genoemd. Het is erfgoed dat nauw verbonden is met de culturele identiteit van de beoefenaars er van.

Op de Nationale inventaris staan nu honderd tradities. Dat betekent dat er honderd gemeenschappen in Nederland zijn die hun traditie zó belangrijk vinden, dat ze die graag actief willen doorgeven. Van de honderd tradities zijn er 10 met roots buiten Nederland, 9 jongerentradities, en 12 uit de vier grote steden. Alle provincies zijn vertegenwoordigd op de inventaris met als koplopers Overijssel, Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Het doel is een brede inventaris, met zowel tradities uit de stad als van het platteland, van jongeren en van ouderen, tradities die al generaties lang in Nederland worden beoefend en tradities die nog niet zo lang hier geworteld zijn. Dat is soms best lastig, want er is in Nederland gekozen voor een bottom-up benadering, waarbij dragers en beoefenaars van immaterieel erfgoed zelf hun traditie voordragen voor plaatsing op de inventaris. Daardoor kan het zijn dat mensen bepaalde tradities op de inventaris 'missen'. Dat komt dan omdat die gemeenschap de traditie (nog) niet heeft voorgedragen.

Voor meer informatie over de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland kijk op www.immaterieelerfgoed.nl. Meer informatie: Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland 06-53240892.

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland

plaats:
Culemborg
website:
http://www.volkscultuur.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234