Zuid-Sudan: Humanitaire crisis nog erger door aanhoudend geweld

(ONDER EMBARGO donderdag 28 juli 00:01 uur)

Strijdende groepen, de internationale gemeenschap en de VN-vredesmacht moeten meer doen om burgers en hulporganisaties te beschermen in Zuid-Soedan. Tien hulporganisaties luiden de noodklok.

Juba, 27 juli 2016 - De humanitaire crisis in Zuid-Sudan wordt erger en erger. Humanitaire organisaties wordt het, door het recent toegenomen geweld, onmogelijk gemaakt om hulp te bieden aan miljoenen mensen in nood. Tien hulporganisaties waarschuwen vandaag voor het geweld en de onveiligheid in Juba, die zich inmiddels verspreiden naar andere staten, ondanks de wapenstilstand. In Zuid-Sudan is inmiddels de helft van de bevolking afhankelijk van humanitaire hulp.

De hulporganisaties, CARE, International Rescue Committee, Mercy Corps, Oxfam, Christian Aid, Danish Refugee Council, Global Communities, Internews, Jesuit Refugee Service en Relief International, vragen met klem aan de overheid van Zuid-Sudan en de SPLM (Sudanese People's Liberation Movement) om de wapenstilstand in het hele land na te komen. De overheid en de VN-vredesmacht, UNMISS, moeten garanderen dat humanitaire organisaties veilig kunnen opereren om hulp te kunnen bieden aan mensen die het nodig hebben.

Zelfs voor de laatste gevechten begonnen in Zuid-Sudan op 7 juli, op de vooravond van de vijfde verjaardag van de onafhankelijkheid, hadden 4.8 miljoen mensen te weinig te eten en moesten 2.5 miljoen mensen hun huis ontvluchten. De recente gevechten in Juba kostten minstens 300 mensen het leven en dwongen duizenden mensen hun huis verlaten, waardoor nog meer mensen nu zonder genoeg eten, water of onderdak zitten. Vanwege de onveiligheid moesten vele organisaties tijdelijk personeel evacueren uit het gebied. Voortdurende gevechten en beperkingen op interne vluchten hebben ertoe geleid dat organisaties getroffen mensen niet meer kunnen bereiken of hun hulpvoorraden kunnen aanvullen.

'Doordat de veiligheidsituatie in Zuid-Sudan steeds verder achteruit gaat, wordt het logistiek praktisch onmogelijk om nog hulp te kunnen bieden. Die gevolgen kunnen rampzalig zijn voor de bevolking.'' aldus Annick Van Lookeren-Campagne, beleidsadviseur humanitair Oxfam Nov

Voor meer informatie en/ of een interviewaanvraag met beleidsadviseur humanitair Annick van Lookeren-Campagne kunt u contact opnemen met Jolanda van Santen, persvoorlichting Oxfam Novib. 06-22388699/ Jolanda.van.Santen@oxfamnovib.nl

Oxfam Novib

plaats:
Juba
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234