Zeldzaam skelet Mosasaurus onder de hamer

Compleet skelet van 'het monster van Maastricht' nog altijd angstaanjagend.

Komende zondag eindigt een uitzonderlijke veiling met in totaal 65 bijzondere dinosaurus fossielen. De online veiling vindt plaats bij veilinghuis Catawiki. Tijdens de veiling kan worden meegeboden op botten, kaakfragmenten, eieren en tanden van bekende dino's als de Oviraptor, Mosasaurus en de Triceratops. Topstuk van de veiling is een volledig skelet van een Mosasaurus. Een zeemonster van bijna 4 meter lang die miljoenen jaren geleden in onze oceanen rondzwom. Volgens Wim van Stormbroek, expert bodemvondsten bij Catawiki, zijn er wereldwijd slechts enkele complete skeletten van de Mosasaurus bekend. Een uitzonderlijke vondst dus van toentertijd het gevaarlijkste roofdier in de zee.

Het monster van Maastricht
68 miljoen jaar geleden lag het gebied rond Maastricht onder water. Daarin zwom de Mosasaurus rond die toentertijd het gevaarlijkste roofdier in de zee was. De zee droogde op en de Mosasaurus stierf uit. Het eerste skelet van de Mosasaurus werd in 1776 gevonden in de Sint-Pietersberg in Maastricht en werd daarom vernoemd naar de rivier de Maas. Bijzonder is dat het skelet uit de veiling 100% origineel is. ''Het skelet is niet gerestaureerd, iets dat zeer gebruikelijk is bij dinosaurus fossielen omdat ze vaak niet volledig zijn en fragmenten missen. Het skelet uit de veilig is echter nagenoeg geheel compleet.''

Veel belangstelling
Veilingmeester Wim van Stormbroek over de veiling; ''Het gebeurt wel eens dat er naast de grote skeletten die alleen voor musea bestemd zijn, een bot of een wervel van een dinosaurus op een veiling wordt aangeboden, maar zoveel items tegelijk is uniek. Deze veiling is extra bijzonder omdat deze voor een breed publiek is bedoeld. Er worden tijdens de veiling zowel museale topstukken aangeboden als kavels die bereikbaar zijn voor de gewone verzamelaars, zoals de tand van een Carcharodontosaurus die qua formaat te vergelijken is met de Tyrannosaurus Rex.'' Volgens van Stormbroek is er dan ook vanuit de hele wereld belangstelling voor de veiling: ''Dino fossielen zijn op dit moment erg populair onder zowel verzamelaars als investeerders. Omdat de waarde stijgt zien we dat steeds meer mensen een dino fossiel kopen als alternatieve investering. Vooral in Amerika zijn mensen gek op fossielen van bijvoorbeeld de T-rex.''

De dinosaurus veiling duurt nog tot en met zondag 24 juli en is te bekijken via: www.catawiki.nl/dino

http://www.catawiki.nl

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 80 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234