RDW-onderzoek naar onveilige auto's malafide handelaar afgerond

De RDW heeft een grootschalig onderzoek gedaan naar de autohandel van een verdacht bedrijf uit Swalmen. 259 auto's zijn grondig onderzocht op veiligheid en gestolen onderdelen. De RDW heeft vastgesteld dat bij meer dan de helft van de auto's sprake is van gestolen onderdelen, of van onveiligheid waardoor de auto van de weg af moet. De eigenaren zijn de afgelopen week door de RDW telefonisch op de hoogte gesteld van de resultaten van het onderzoek. Daarnaast ontvangen zij een brief van de RDW.

Onderzoeksresultaten
De betreffende auto's zijn op een afgesloten locatie door specialisten onderzocht met röntgenapparatuur. Van de 259 onderzochte auto's is 41% onveilig. Deze auto's bestaan uit twee op onjuiste wijze aan elkaar gelaste delen. Of de schade aan deze voertuigen is op een ondeugdelijke en onveilige manier hersteld. Het bedrijf in Swalmen heeft dit op een zeer geraffineerde wijze gedaan waardoor deze werkwijze bij de eerdere keuring door de RDW niet aan het licht kon komen. In 13% van de gevallen is het voertuig veilig gebleken, maar is een afwijkende identiteit vastgesteld. Deze voertuigen moeten opnieuw aangeboden worden bij de RDW om te zorgen dat de juiste identiteit in het kentekenregister opgenomen kan worden. Bij 46% van de auto's was alles in orde.

Gevolgen voertuigeigenaar
Het onderzoek is door de RDW uitgevoerd in het belang van de verkeersveiligheid. De RDW heeft (tijdelijk) vervangend vervoer voor de voertuigeigenaren ter beschikking gesteld. De RDW is zich bewust van de mogelijk onaangename gevolgen voor een deel van de voertuigeigenaren.

Van een groot aantal auto's wordt de tenaamstelling beëindigd, deze mogen niet meer op de openbare weg komen. De eigenaar kan in overleg met een herstelbedrijf besluiten of hij het voertuig wil laten herstellen. Na herstel moeten deze voertuigen weer gekeurd worden door de RDW. Bij goedkeur mag het voertuig weer deelnemen aan het verkeer. De auto's waarbij alles in orde was, kunnen, zodra ze terug zijn bij de eigenaren, weer de weg op.
De RDW adviseert gedupeerde eigenaren contact op te nemen met hun rechtsbijstandverzekering en het garagebedrijf waar het voertuig is gekocht.

Aanleiding onderzoek
Het onderzoek is een gevolg van een politie-inval bij een bedrijf in Swalmen. De politie trof voertuigen aan met schade die niet op de juiste wijze bleek hersteld en voertuigen die waren samengesteld uit gestolen onderdelen. Daarop heeft de RDW auto' s die via het verdachte bedrijf verhandeld zijn, opgespoord.

Toezicht
De RDW heeft onder meer tot taak om toe te zien op de verkeersveiligheid van voertuigen. Bij twijfel heeft de RDW juridisch de mogelijkheid om een voertuig op te roepen voor een onderzoek.

Woensdag 20 juli a.s. organiseert de RDW van 10.00 uur tot 11.00 uur een bijeenkomst op de onderzoekslocatie in Elsloo (Limburg). De pers krijgt dan toelichting van de algemeen directeur van de RDW, de heer Ab van Ravestein.
U kunt zich voor deze bijeenkomst via persvoorlichting@rdw.nl aanmelden. U ontvangt vervolgens aanvullende informatie.

RDW

plaats:
Zoetermeer
website:
http://www.rdw.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234