Zes rijkste landen nemen maar negen procent op van alle vluchtelingen

De zes rijkste landen ter wereld, samen verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldeconomie, vangen amper negen procent op van de vluchtelingen wereldwijd. Het zijn vooral arme landen die voorop lopen in de opvang van vluchtelingen, het gaat hier om de helft van alle vluchtelingen en asielzoekers. Dit terwijl deze landen slechts 2 procent van de wereldeconomie voor hun rekening nemen. De rijkste landen kunnen en moeten meer doen om de meest kwetsbare mensen, die huis en haard moesten ontvluchten voor geweld en conflicten, te helpen. Zo stelt Oxfam Novib.

De nieuwste Oxfam -analyse (bijlage) laat zien dat de Verenigde Staten, China, Japan, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vorig jaar gezamenlijk slechts 2,1 miljoen vluchtelingen en asielzoekers opvingen - dat is slechts 8,88 procent van het wereldtotaal. Hoewel Duitsland wel veel meer vluchtelingen verwelkomde dan de andere rijkste landen, bestaat er nog steeds een grote kloof met de armere landen als Jordanië, Turkije, Pakistan, Libanon en de bezette Palestijnse gebieden. Deze landen zijn de toevluchtsoorden voor veruit de meeste vluchtelingen.

Farah Karimi directeur van Oxfam Novib: "Miljoenen kwetsbare mensen hebben huis en haard moeten ontvluchten, en riskeren dagelijks hun leven op de vluchtroute naar een veilige plek. Het is schandalig dat zo veel westerse regeringen hun verantwoordelijkheden verzaken en niets of te weinig doen om te helpen. Armere landen doen dit wel, terwijl het een gedeelde verantwoordelijkheid zou moeten zijn. Het internationale vluchtelingenvraagstuk is op de eerste plaats een groot menselijk drama, waarin alle landen ter wereld een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om bescherming en veiligheid te bieden. Het is helemaal wrang dat er nog steeds landen zijn die met de verkoop van wapens en munitie blijven bijdragen en verdienen aan oorlogen en conflicten."

Vooruitlopend op twee belangrijke topbijeenkomsten van de VN over vluchtelingen en migranten in New York in september, roept Oxfam Novib op tot bescherming van alle mensen die op de vlucht zijn. Regeringen moeten naast meer mensen opvangen die een veilig heenkomen zoeken ook meer steun bieden aan de armere landen bij wie het grootste aantal vluchtelingen wordt opgevangen.

Meer dan 65 miljoen mensen zijn op de vlucht als gevolg van conflicten, vervolging en geweld; het hoogste aantal ooit. Tweederde hiervan betreft vluchtelingen binnen eigen land. Het conflict in Syrië is een belangrijke oorzaak, maar ook geweld in Zuid-Soedan, Burundi, Irak, Jemen en elders ter wereld jaagt miljoenen mensen op de vlucht.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Jolanda van Santen, Persvoorlichting Oxfam Novib, 06-22388699/ Jolanda.van.Santen@oxfamnovib.nl.

Oxfam Novib Directeur Farah Karimi is beschikbaar voor interviews,

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234