Brexit niet enige probleem voor Europese transportsector

Iedereen heeft het over Brexit. Maar wat merken wij hier nu in de praktijk van? En welke gevolgen heeft het voor de logistieke branche?

Oosterhout - 12 Juli 2016 - Brexit lijkt de gemoederen goed bezig te houden. In de logistieke praktijk is hier echter weinig van te merken. Nog wel, althans. Want, welke kant het op zal gaan blijft voor iedereen momenteel een vraag. Maar Brexit lijkt niet de enige beer op de weg.

Logistiek & Brexit
Transport & Logistics, het ontmoetingsplatform binnen de logistieke sector, heeft binnen haar netwerk professionals gevraagd wat zij concreet merken van Brexit. De algemene reactie is dat er op dit moment nog weinig over bekend is. Ja, zij stappen uit de EU, maar geschat wordt dat over 2 jaar pas de eerste veranderingen zullen zijn doorgevoerd. Er zijn echter genoeg zorgen. Wat zal het doen met de GBP, hoeveel langer worden de wachttijden, welke en hoeveel extra maatregelen moeten er genomen worden om dezelfde werkzaamheden te kunnen uitvoeren, wat zal dit gaan kosten en blijft het nog wel rendabel om zaken te doen met het Verenigde Koninkrijk.

Brexit niet het enige Europese probleem voor de logistiek
Eén van de exposanten van Transport & Logistics is Jan de Rijk Logistics Ook zij ervaren op dit moment nog geen hinder van Brexit. Maar volgens CEO Sebastiaan Scholte is Brexit niet het enige probleem waar de logistieke branche mee te maken heeft.
"Vooralsnog merken wij weinig van Brexit. Het is onzeker wat er zal gaan gebeuren en onzekerheid is nooit goed. Frankrijk heeft wel al aangegeven dat als de UK uit de EU stapt ze de grenzen misschien open zet voor immigranten wat weer tot vertragingen bij de tunnel kan leiden. Met 20,000 crossings per jaar heeft dat eventueel grote gevolgen voor ons bedrijf. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk nieuwe handelsverdragen worden gesloten. Wanneer Engeland het voorbeeld van Noorwegen zal gaan volgen, heeft het voor de handel weinig gevolgen. Wanneer zij dit anders gaan doen krijg je o.a. te maken met dalende volumes en dat zullen wij dan ongetwijfeld gaan voelen,' aldus de heer Scholte. "De reden dat de mensen in the UK voor Brexit hebben gestemd, is voornamelijk de onvrede over Brussel en zijn bureaucratie. En het zijn niet alleen de Engelsen die hier moeite mee hebben. Wij zien steeds vaker dat zowel rechts als links, op een populistische manier kiest voor protectionisme. Dit is veel te kortzichtig en zal uiteindelijk niets opleveren. Op een eerlijke manier vrije handel bedrijven is het beste voor de wereldwijde economie, werkgelegenheid en uiteindelijk voor de consument. Wanneer je alleen je eigen industrie beschermt, stopt dit bijv. innovatie. Bij vrije handel blijft iedereen scherp en moeten zij blijven innoveren om mee te kunnen blijven draaien. Wanneer de overheid zijn eigen bedrijven op deze manier beschermt, hoeft dat niet meer en komt alles stil te liggen. Ik ben daarom voor integratie op Europees niveau, maar wel op een snelle, efficiënte en eerlijke manier. Denk hierbij aan één tolsysteem voor alle landen, digitaliseren, één kastje voor alle Europese chauffeurs i.p.v. elk land én regel zijn eigen kastje.
We moeten elkaar niet tegenwerken, maar juist beter gaan samenwerken".

De toekomst
De gevolgen van Brexit zullen pas over 2 jaar goed zichtbaar worden. Tot die tijd worden ondernemers gedwongen na te denken hoe zij eventueel omgaan met deze veranderingen en wat hun alternatieven zijn. Transport & Logistics biedt op 29, 30 november & 1 december in Rotterdam Ahoy een breed scala aan sprekers en kennissessies aan, waar ook dit onderwerp sterk vertegenwoordigd zal zijn. Meer informatie hierover staat op www.easyfairs.com/transport-nl

Noot voor de redactie:
Meer informatie over Transport & Logistiek vindt u hier op en over Easyfairs hier.
Voor pers informatie kunt u contact opnemen met
TRIANGLE PR Patricia Bruens van der Neut, patricia@trianglepr.nl, 06-46461886

Transport & Logistiek wordt georganiseerd door Artexis Easyfairs.
Informatie over Artexis Easyfairs

In lijn met haar missie 'Visit the future' nodigt Artexis Easyfairs professionals en particulieren uit om 'een beeld te krijgen van hun toekomst' op niet te missen evenementen die anticiperen op hun behoeften en ideale oplossingen voorstellen.
Via Easyfairs organiseert de Groep momenteel 125 evenementen in 17 landen. In de Benelux horen hier de volgende evenementen bij: Antica, Antwerp Convention, Art Brussels, Bakkersvak, Bis, Belgian Boat Show, Bois & Habitat, Bouw & Reno, Builty, Countryside, Dutch Comic Con, Empack, Energie & Habitat, Eurantica, Expo 60+, FACTS, Green Expo, Healthcare, Horeca Expo, Hout & Habitat, Maintenance, Packaging Innovations, Pumps & Valves, Realty, Saveurs & Métiers, Secura, Soins & Santé, Solids, Transport & Logistics, Welding week.

Triangle PR

plaats:
Rotterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234