Stedelijk sportcentrum met onvoorziene houten rondingen

HELSINKI, July 12, 2016 /PRNewswire/ --Door het innovatieve gebruik van geprefabriceerde houtproducten werd een ambitieuze architectonische visie vervuld. Het nieuwe sportcentrum in Clamart is 'een authentieke sportstad' met een vorm die ontworpen werd om de rondingen van het landschap te volgen. Het design was gebaseerd op de definitie van het architectonische concept door Gaétan Morales en zijn team van het architectenbureau Gaëtan Le Penhuel. De technische oplossing verbond de gevel en het dak samen in een doorlopende structuur. Het sportcomplex beschikt over een fitnessruimte, een vechtsportdojo, een atletiekgebied en een tennisbaan - en dat allemaal op één verdieping. 
Voor het zien van de Multimedia News Release, klik hier:
http://www.multivu.com/players/uk/7875652-metsa-wood-urban-sports-centre-curves/ [http://www.multivu.com/players/uk/7875652-metsa-wood-urban-sports-centre-curves ] 
"Dit project is echt uitzonderlijk, niet alleen vanwege de omvang, maar ook de vorm. Door de rondingen, ongewone afmetingen en de brede opening in het dak dat het atletiekgebied bedekt, waren zeer weinig van de gebruikte stukken hout identiek", legt Antoine Roux van Charpente Concept, de ingenieur voor het Clamart-project, uit.
Vanwege de complexe geometrie vormden het dak en het ontwerp van het raamwerk van het sportcentrum in Clamart geavanceerde technische en esthetische uitdagingen, zoals de dubbele ronding in bepaalde delen van het dak. Metsä Woods Kerto(R) LVL diende als vervanging van gelamineerd hout, dat over het algemeen wordt gebruikt voor het opbouwen van lange gebogen balken.
Uitgebreid 3D-designwerk was het uitgangspunt 
Een primaire architectonische doelstelling voor het sportcentrum in Clamart was om, in lijn met de wensen van de lokale overheid, een ​​verbinding tussen twee zeer contrasterende stedelijke omgevingen te herscheppen: een woonwijk met vrijstaande woningen en een district met torenflats. Het hele gebouw werd in 3D gemeten en ontworpen. Dit ontwerpproces nam 3.000 werkuren in beslag, en hierbij werden zo'n 4.000 bouwtekeningen geproduceerd, die nu opnieuw gebruikt kunnen worden op verschillende schalen.
"We bespraken de structurele efficiëntie en produceerden analyses met onze modellerings- en berekeningssystemen om zo de meest geschikte oplossing te identificeren. We werkten vooral uitgebreid aan de lay-out. Het volledige ontwerpproces werd in 3D gedaan, wat noodzakelijk was vanwege de complexe vorm van het gebouw," verklaart Gontran Dufour, een associate director en joint managing partner van hetontwerpbureau VS-A.
"Het 3D-modelleringsproces stelde ons in staat om informatie te exporteren over de elementen die gebruikt moeten worden voor het vervaardigingsproces", concludeert Cedric Roux, manager van de aannemer, Poulingue Design Office.
De combinatie van een sterke constructie met een gebogen structuur 
Het innovatieve gebruik van Kerto(R) LVL liet de grootst mogelijke krommingsvrijheid toe om zo de architectonische visie van het complex te ondersteunen. Metsä Woods levering bestond uit Kerto(R) LVL-spanten voor de constructie van het gebouw en de dakconstructie, wat neerkomt op een oppervlakte van 5200 m2.
Deze materiaalkeuze liet een grotere architectonische vrijheid toe, waardoor brede overspanningen mogelijk werden en de houten structuur zelf geoptimaliseerd werd. De vorm van de balken liet op zijn beurt toe om het materiaal zoveel mogelijk te optimaliseren en beperkte ook afval door de mogelijkheid het nauwkeurig te zagen.
Omdat de geometrie van het houten dak uitermate complex is, was de belangrijkste uitdaging om ervoor te zorgen dat de elementen het gewicht, dat de vorm van het dak veroorzaakt, kunnen dragen. De stabiliteit van het gebouw werd bereikt door een rasterwerkstructuur, gemaakt van Kerto(R) LVL-balken. Deze structuur draagt ​​de lasten van de dakbedekking en zorgt zo tegelijkertijd voor de gewenste architectonische vorm. Bepaalde gebieden in de structuur werden versterkt om de kruissecties te optimaliseren en de materiaalkosten van de diagonalen te reduceren.  
Een aanpasbare, esthetische en nauwkeurige oplossing       
De hoge verbindingssterkte van het kruiselings geplaatste Kerto-Q bleek in het Clamart-project de hoeveelheid benodigde aansluitingen en daarmee de omvang van de stalen platen te verlagen. Dit alles zorgde voor aanzienlijke besparingen voor de bouwer, op het vlak van zowel materiaal als tijd. De mechanische eigenschappen van Kerto Q LVL, met name de kruislingse fineren, verbeterden ook de weerstand van de bevestigingsmiddelen. De holle ruimte van de balken werd gebruikt om de meeste van de staalplaten en ingebedde metalen bevestigingsmiddelen zoals beugels, schroeven en pluggen te verbergen.
Het ingenieursbureau ontwierp hoogwaardige staalassemblages geschikt voor Kerto(R) LVL, die voor het grootste deel onzichtbaar waren. Dankzij het gedetailleerde ontwerpwerk waren de bouwkundige ingenieurs in staat om de enorme overspanningen gemakkelijk op te richten op hun plaats in de structuur.
Sportcentrum Clamart, technische informatie: 

- Oppervlakte 130 m x 40 m = ong. 5.200 msquared
- 18 m x 36 m ovale opening boven het atletiekgebied
- Meer dan 500 m3 Kerto LVL gebruikt
- 70.000 schroeven en pluggen
- 120 ton staal
- 1000 staalassemblages, allemaal verschillend
- 4000 bouwtekeningen / 3000 werkuren voor Charpente Concept
- 12.000 uur voor het snijden en monteren van de kokerbalken
- Volume van gebruikte Kerto-S: 53 m3 / Volume van gebruikte Kerto-Q: 546 m3
- Hoogte van de grootste spant: 1200 mm
- Kerto LVL-kokerbalken met verschillende krommingen en geassembleerd met
continuïteitsplaten:
- 562 secundaire spanten met een lengte variërend van 2,8 m tot 4,3 m
- 41 dwarsbalken met een totale lengte van 40 m
- 28 lengte-kolommen met verschillende lengtes tussen 5 en 8,5 m
- Maximale balkoverspanning: 30,4 m tussen ondersteuningen


Ervaar de volledige constructie van het uitzonderlijke sportcentrum in Clamart op http://www.metsawood/publications [http://www.metsawood.com/global/Campaigns/publications/Pages/default.aspx ].
Foto's: http://databank.metsagroup.com/l/jc5XMtFM8HfQ

 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:  
Virpi Koskimies, Communications Specialist, Metsä Wood, mobile: +358-(0)50-4522203,
Virpi.Koskimies@metsagroup.com 
Christine Kraft, Cohn&Wolfe, t. +31-20-676-8666 
christine.kraft@cohnwolfe.nl 


 
Metsä Wood biedt uitstekende en milieuvriendelijke houtproducten voor de bouwsector, industrie en distributiepartners. Wij fabriceren producten van Scandinavisch hout, een duurzame grondstof van topkwaliteit. Onze verkoop in 2015 bedroeg EUR 0,9 miljard en we hebben zo'n 2.000 mensen in dienst. Metsä Wood maakt deel uit van de Metsä Group. 
(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20151007/274904LOGO )
Photo:
http://photos.prnewswire.com/prnh/20151007/274904LOGO

Video:
http://www.multivu.com/players/uk/7875652-metsa-wood-urban-sports-centre-curves


Metsa Wood

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234