Kinderzwerfboek leest de zomer door!

1 à 2 AVI-niveaus verlies in de zomervakantie.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet lezen tijdens de zomervakantie in AVI-niveau 1 à 2 niveaus terugvallen. Dit wordt de Zomer-Lees-Dip genoemd. Jammer van alle inspanningen van kinderen, ouders en leerkrachten gedurende het hele schooljaar. Kinderen die juist veel lezen hebben na de vakantie vaak een hoger leesniveau. Om de zomerdip te voorkomen moet ieder kind de mogelijkheid hebben om leuke boeken te lezen. Kinderzwerfboek, initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp, pakt daarom dit jaar de Zomer-Lees-Dip aan.

Leesactiviteiten bij Kinderzwerfboek-stations
Kinderzwerfboek kent inmiddels meer dan 1100 Kinderzwerfboek-stations. Dit zijn plekken waar kinderen boeken kunnen halen om te lezen en gelezen boeken om kunnen toveren tot een kinderzwerfboek. De stations zetten daarom de schouders onder de Zomer-Lees-Dip en roepen kinderen op om een kinderboek te komen uitzoeken of te komen brengen. Daarnaast worden er bij zo'n 100 Kinderzwerfboek-stations leuke en aantrekkelijke lees- en taalactiviteiten georganiseerd. Dit is uniek en nog niet eerder gebeurd. Een Kinderzwerfboek-station verbreedt hiermee zijn waarde en wordt zo een nog waardevollere plek voor kinderen.

Pop-Up Kinderzwerfboek-stations
Naast 1100 vaste Kinderzwerfboek-stations worden er deze zomer op een tal van plaatsen in Nederland pop-up Kinderzwerfboek-stations gestart. Dit zijn tijdelijke Kinderzwerfboek-stations, bedoelt om het lezen deze zomer te stimuleren. De pop-up Kinderzwerfboek-stations komen op zo'n 45 zomerscholen en vakantiekampen te staan.

Ambassadeurs in actie!
"Trots en tevreden zijn we als leerlingen in hun AVI-niveau omhoog gaan. Maar dan is het zomervakantie en komt de zomerleesdip om de hoek kijken. Kinderen vergeten vaak te lezen in de vakantie en ook ouders zijn nog niet allemaal bekend met het begrip zomerleesdip. Het gevolg is dat de leerlingen vaak weer een AVI-niveau zakken en weer opnieuw veel moeten oefenen. Je investeert als school enorm veel in het lezen en het is zo zonde dat al het werk weinig effect heeft gehad", aldus Rolieke Krikken. Zij is één van de 60 Ambassadeurs van Kinderzwerfboek én leerkracht op een basisschool. Ambassadeurs zijn vrijwilligers die kinderzwerfboek lokaal en regionaal promoten. Ook de Ambassadeurs van Kinderzwerfboek trekken deze zomer hun dorp, regio of stad in om kinderboeken te laten zwerven op kinderrijke plekken, tijdens evenementen of bij het zwembad.

Duik in je boekenkast
Iedereen kan meedoen! Kijk in je boekenkast en laat kinderboeken die je niet meer leest zwerven! Bij Kinderzwerfboek kunnen gratis zwerfstickers worden opgevraagd. Je kan het kinderzwerfboek achterlaten bij het zwembad, een pretpark in de trein, de wachtkamer, de kinderboerderij of, een Kinderzwerfboek-station.

Kijk voor meer informatie over Kinderzwerfboek op www.kinderzwerfboek.nl of neem contact op met Pascale van Amelsfoort, via pascale@kinderzwerfboek.nl of tel. 06-54268031.

Kinderzwerfboek-Nationaal Fonds Kinderhulp

plaats:
Deventer

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234