AzG: Nu hulp en bescherming voor Syriërs in niemandsland Jordanië

Amman, 30 juni 2016 - De hulp aan 60.000 Syrische vluchtelingen in niemandsland tussen Jordanië en Syrië moet onmiddellijk worden hervat, stelt Artsen zonder Grenzen. Sinds een zelfmoordaanslag op een Jordaans checkpoint in het gebied is het alleen nog toegankelijk voor militair personeel. Voedsel en medische zorg bereiken de mensen niet meer, en de watervoorziening is zeer beperkt.

In het verlaten grensgebied dat de 'Berm' wordt genoemd, is een geïmproviseerde nederzetting ontstaan. Het gebied ligt midden in de woestijn en de veiligheid wordt er op geen enkele manier beschermd. De nederzetting kan ieder moment getroffen worden door kruisvuur.

Bij de aanslag op het checkpoint kwamen 7 Jordaanse soldaten om en raakten 14 anderen gewond. Het Jordaanse leger sloot vervolgens het gebied. Daardoor kan onder meer de mobiele kliniek van Artsen zonder Grenzen de vluchtelingen niet langer bereiken.

Sinds de start van die kliniek, op 16 mei, had het medische team ruim 3.500 mensen behandeld. De meest voorkomende aandoeningen waren huidziekten, diarree en ondervoeding.

Het team onderzocht 1.300 kinderen op ondervoeding. 204 van hen waren matig ondervoed en 10 ernstig. Bijna een kwart van de onderzochte kinderen had ernstige diarree. Het team verzorgde 450 consulten voor zwangere vrouwen en begeleidde de geboorte van één baby.

'Al voordat de hulp werd opgeschort waren de omstandigheden extreem zwaar', zegt operationeel manager van Artsen zonder Grenzen Benoit De Gryse. 'Veel van onze patiënten vertelden ons team dat ze naar de Berm waren gekomen vanwege het extreme geweld en de onveiligheid in hun woonplaatsen.'

'Het idee dat er veilige zones in Syrië zijn waar deze mensen naartoe kunnen is nonsens', zegt De Gryse. 'Tegelijkertijd kunnen ze ook niet in de Berm blijven. Landen die de mogelijk hebben iets voor deze mensen te doen, mogen dat niet nalaten. Ze moeten onmiddellijk asiel verlenen aan deze mensen.'

www.artsenzondergrenzen.nl

Voor meer informatie: afdeling persvoorlichting Artsen zonder Grenzen, Rolinda Montsma: telefoon 020 520 8958 of 06 5050 5305, buiten kantooruren: 06 543 94 727, rolinda.montsma@amsterdam.msf.org. www.artsenzondergrenzen.nl

Artsen zonder Grenzen

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.artsenzondergrenzen.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234