Record aantal deelnemers lopen Nijmeegse Vierdaagse voor Parkinson

Een Nijmeegse Vierdaagse met een gouden randje: record aantal deelnemers lopen voor Parkinson

Bunnik, 21 juni 2016 - Van 19 t/m 22 juli is het weer zover: dan vindt de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Voor de Parkinson Vereniging heeft deze 100ste editie nu al een gouden randje. Nooit eerder liepen er zoveel mensen mee voor Parkinson als deze keer.


Net als eerdere jaren wordt er tijdens de Nijmeegse Vierdaagse voor verschillende goede doelen gelopen. De Parkinson Vereniging is daar één van. Tot nu toe hebben al 21 deelnemers toegezegd om zich tijdens het wandelevenement voor de vereniging in te zetten. Dat is meer dan ooit tevoren. Samen hebben zij nu al bijna Euro 15.000 opgehaald.

Aandacht vragen voor Parkinson
Het doel van de sponsorlopers is hetzelfde: aandacht vragen voor mensen met Parkinson(isme). Dit wordt op meerdere manieren gedaan. Naast meelopen, wordt er op 18 juli door onze ambassadeur Olga Commandeur op de Wedren in Nijmegen een warming-up gegeven voor onze en alle andere wandelaars.

Geld ophalen
Een ander belangrijk doel van deze sponsorloop is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de Parkinson Vereniging. Geld dat gebruikt wordt om Parkinson(isme) beter op de kaart te zetten, bijvoorbeeld door het vernieuwen van voorlichtings- en cursusmateriaal. "En ik vind het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt om het ziekteproces te kunnen vertragen of helemaal te stoppen", aldus deelnemer Ellen Weteringe uit Almere.

Daarnaast hebben onze lopers vaak ook een persoonlijke reden om zich voor de vereniging in te zetten. Zoals Geraldine Bosveld uit Heteren wiens man al ruim 14 jaar aan Parkinson lijdt. "Op die manier laat ik hem zien hoezeer ik hem bewonder in zijn strijd tegen de ziekte. Hij zou hetzelfde voor mij doen; we zijn zo met elkaar versmolten."

Lopen met en voor Parkinson
Enkele anderen hebben zelf de ziekte van Parkinson. Eén van hen is Marina Klis (55) uit Sprang-Capelle. Zij merkte tijdens het trainen voor de Vierdaagse van 2014 dat het lopen steeds minder goed ging. "Ik kreeg een stijf been en echt zo'n 'hobbelloopje'. Dus ben ik naar de huisarts gegaan. Niet veel later kreeg ik de diagnose Parkinson."

Parkinsonisme
Naast Parkinson wordt er tijdens de Vierdaagse ook gelopen voor mensen met een Parkinsonisme. Een Parkinsonisme kan qua verloop het beste vergeleken worden met de spierziekte ALS. Het verschil is echter dat bij een Parkinsonisme je cognitieve vaardigheden snel achteruitgaan. Deelnemer Jo van Hattum (61) weet sinds kort dat hij hieraan lijdt. "Vijf jaar heb ik geleefd met de gedachte dat ik Parkinson had en hier best oud mee kon worden. Totdat de neuroloog mij vertelde dat het een Parkinsonisme was. Daarom ben ik extra gemotiveerd om geld op te halen voor de Parkinson Vereniging."

Het sponsoren van onze lopers kan via www.devierdaagsesponsorloop.nl

Parkinson Vereniging
De Parkinson Vereniging zet zich in voor ruim 40.000 Parkinson(isme)patiënten in Nederland, o.a. door patiënten samen te brengen, betrouwbare en onafhankelijke informatie te verstrekken en (wetenschappelijk) onderzoek te
stimuleren. De Parkinson Vereniging organiseert landelijke en regionale bijeenkomsten.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over dit persbericht, of voor het opvragen van een persbericht waarin het verhaal van één van de geciteerde lopers centraal staat, kunt u contact opnemen met Moniek Venema: moniek@parkinson-vereniging.nl of: 030-6561369.Parkinson Vereniging

plaats:
Bunnik
website:
http://www.parkinson-vereniging.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234