Stay Human roept op tot menselijke toon in vluchtelingendebat

Vandaag is Stay Human van start gegaan. Een campagne van een unieke coalitie van maatschappelijke organisaties als bijdrage aan het gesprek over vluchtelingen.

Humanitas ondersteunt Stay Human om te laten zien dat er in de samenleving draagvlak is voor de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. "Veel vluchtelingen melden zich aan bij onze activiteiten, zoals Taalmaatjes, Thuisadministratie, voorleesactiviteiten en spreekuren voor vluchtelingen", zegt directeur Eva Scholte. "Na verloop van tijd gaat een deel van hen bij ons aan de slag als vrijwilliger. Op die manier helpen we vluchtelingen bij hun inburgering in Nederland en dragen we eraan bij dat ze hun plek vinden in de samenleving."

Stay Human, een genuanceerd en redelijk geluid
Hoe kunnen we zoveel mensen opvangen? Gaat de instroom van vluchtelingen ten koste van onze vrijheid en cultuur? Het zijn vragen die veel Nederlanders zich momenteel stellen. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking staat positief tegenover de opvang van vluchtelingen. Toch zijn het in het vluchtelingendebat juist de meer extreme standpunten die de meeste aandacht opeisen. Stay Human wil de stille meerderheid een stem geven en aandacht geven aan de vragen en zorgen die rond dit onderwerp leven. Maar ook oproepen om menselijk te blijven. Om vluchtelingen te blijven zien als mensen zoals jij en ik. En respectvol om te gaan met iedereen die in het gesprek over vluchtelingen een ander standpunt inneemt dan jij.

Stay Human wordt gedragen door een snel groeiende beweging van mensen en organisaties. Op dit moment is er een unieke coalitie van meer dan 40 organisaties die naar verwachting de komende maanden verder zal groeien. Onder de partners bevinden zich oude en nieuwe maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij werk met en voor vluchtelingen, maar ook organisaties als Greenpeace, het NOC*NSF en Scouting Nederland.

Kick Off
Vandaag is de campagne op unieke wijze gelanceerd. Op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord werd het Stay Human geluid in beeld gebracht. Willekeurige voorbijgangers werden gevraagd plaats te nemen in een speciaal daarvoor ontworpen Stay Human container. Geblinddoekt kregen de voorbijgangers per tweetal vragen over de komst van vluchtelingen voorgeschoteld om daar vervolgens met elkaar over in gesprek te gaan. Dit leverde bijzondere ontmoetingen en ook emotionele verhalen op. "Het heeft me aan het denken gezet", vertelt Mieke Koop, bewoner uit Amsterdam Noord, "Ik sprak met een jongeman uit Litouwen en uit zo'n land komen en dan zo positief zijn maakt mij wakker."

Website StayHuman.nu
Stay Human wil laten zien welke mogelijkheden er zijn om iets positiefs bij te dragen aan de omgang met en het gesprek over vluchtelingen. Op de website staan initiatieven die antwoord geven op de vragen die veel mensen hebben. Er wordt binnen de campagne een oproep gedaan om een actie door, voor, met of over vluchtelingen aan te melden op stayhuman.nu. Aanmelden kan via: www.stayhuman.nu/activiteit-inzenden/

Een brede coalitie schaart zich achter de Stay Human campagne
Humanitas staat niet alleen achter de campagne, de overige organisaties die de campagne dragen zijn: ActionAid - Amnesty International - Artsen zonder Grenzen - CARE - COC - Cordaid - Defence for Children - Dokters van de Wereld - Gastgezin voor een Vluchteling - Greenpeace - Het begint met Taal - Hivos - Holland Festival - Human Rights Watch - Humanistisch Verbond - Justice and Peace - Kerk in Actie - Liliane Fonds - MissieNederland - Natuur & Milieu - NOC*NSF - NOV - Nudge.nl - Okia - Omroep Human - Oxfam Novib - Partos - PAX - Pharos - Prisma - Rode Kruis - Scouting Nederland - Stichting de Vrolijkheid - Stichting LOS - Stichting Oikos - Stichting Present - TEAR - UAF - UNHCR - Unicef Nederland - Vereniging Nederlandse Gemeenten - VluchtelingenWerk Nederland - War Child - Wij zijn hier - Wilde Ganzen.

Voor meer informatie, of contact met een van de woordvoerders kunt u terecht bij het Stay Human campagneteam: Tessa Hoenekamp, pers- en mediacoördinator, 06 24 222 130 of pers@stayhuman.nu

Humanitas

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.humanitas.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234