Bijzonder efficiënte elektriciteitscentrale "Cap des Biches' gebouwd door ContourGlobal officieel geopend door Senegalese president Macky Sall

-- 53 MW Eerste fase van de 86 MW Cap des Biches-elektriciteitscentrale afgerond in slechts 14 maanden tijd

-- 33 MW Tweede fase opwekken elektriciteit start in september 2016

-- De moderne en hoog efficiënte centrale zal op een betrouwbare manier en tegen een lage prijs de energievoorziening voor 100.000 mensen in Senegal verzorgen.DAKAR, Senegal en NEW YORK, 14 juni 2016 /PRNewswire/ -- ContourGlobal, het in de VS gevestigde energiebedrijf, heeft vandaag haar 53 MW Cap des Biches-elektriciteitscentrale in Senegal, in Rufisque, net buiten Dakar ingewijd. De investering van ContourGlobal in de Cap des Biches-elektriciteitscentrale is de grootste investering ooit in Senegal van een Amerikaans bedrijf. Bij de officiële opening waren 300 genodigden aanwezig, waaronder Zijne Excellentie Macky Sall, President van de Republiek Senegal, Mohammed Dionne, Premier van de Republiek Senegal, Joseph C. Brandt, President en CEO van ContourGlobal, Thierno Alassane SALL, Minister van Energie van Senegal en Mouhamadou Makhtar Cissé, General Manager van Senelec, het nationale nutsbedrijf in Senegal. De gebeurtenis werd tevens bijgewoond door James P. Zumwalt, Ambassadeur van de Verenigde Staten voor de Republiek Senegal en de Republiek Guinee Bissau en Sjeik Oumar Sylla, Vicepresident van ContourGlobal. Daarnaast waren er ook nog enkele andere leden van het senior management van ContourGlobal aanwezig, evenals vertegenwoordigers van OPIC (Overseas Private Investment Corporation), het IFC (International Finance Corporation of the World Bank Group) en Wärtsilä Oy, het bedrijf dat de energiecentrale heeft gebouwd. De bekendmaking komt amper één maand na de inwijding van de methaangascentrale en elektriciteitscentrale op de oevers van het Kivu-meer in Rwanda.

Cap des Biches is een 86 MW thermische centrale die in twee fasen door ContourGlobal werd ontwikkeld en gebouwd: na amper 14 maanden bouwtijd kon in april 2016 worden gestart met het opwekken van 53 MW elektriciteit, de tweede fase, voor een productie van 33 MW werd in januari 2016 gestart en zal naar verwachting tegen september 2016 elektriciteit gaan opwekken. Om de ontwikkelings- en bouwkosten te verminderen, werd bij de ontwikkeling van de nieuwe elektriciteitscentrale rekening gehouden met het gebruik van de bestaande faciliteiten en infrastructuur van een oude elektriciteitscentrale. Hierdoor is de Cap des Biches-elektriciteitscentrale in staat om tegen de laagste prijs in Senegal thermische energie te produceren.

De Cap des Biches-elektriciteitscentrale werd ontworpen om dag en nacht te draaien en de aanwezigheid van de centrale zal de economische groei in Senegal een enorme boost geven. In het innovatieve financieringsmodel van het project werkten twee vooraanstaande financieringsmaatschappijen samen: OPIC en IFC. Voor Fase 1 financierde OPIC een bedrag van 91 miljoen USD met een looptijd van 18 jaar en IFC investeerde een identiek bedrag tegen dezelfde voorwaarden in de vorm van cross currency swaps met een looptijd van 18 jaar. OPIC en IFC zijn voornemens om een gelijksoortige structuur aan te houden voor de financiering van Fase II ter hoogte van 41 miljoen USD.

Joseph C. Brandt, President en Chief Executive Officer van ContourGlobal, zei hierover het volgende: "ContourGlobal en Senelec hebben in augustus 2014, tijdens de in Washington DC, door President Barack Obama georganiseerde Top voor Afrikaanse leiders overeenstemming bereikt over het Cap des Biches-energieproject. De bouw van deze elektriciteitscentrale is mogelijk dankzij de betrokkenheid van twee visionaire partijen die de armoede willen uitroeien en het Afrikaanse continent willen laten profiteren van de ontwikkeling--het Power Africa Initiative van President Obama en het Plan Senegal Emergent' van President Macky Sall."

Mouhamadou Makhtar Cissé, General Manager van Senelec, merkte op: "Met de daadwerkelijke bouw van de Cap des Biches-elektriciteitscentrale zetten een enorme stap in de uitvoering van het Plan Senegal Emergent. Dankzij de ondersteuning van de Senegalese regering kon Senelec een energiebeleid op basis van een combinatie van een energiemix ontwikkelen, waardoor tegen de laagst mogelijke prijs aan de vraag kan worden voldaan. Dat zal het land helpen in de strijd tegen armoede en de industriële ontwikkeling in Senegal zekerstellen."

"Vandaag betekent een mijlpaal voor de door de particuliere sector gedreven ontwikkeling in West-Afrika. ContourGlobal is een loyale OPIC-partner, en met onze ondersteuning betekent het werk in Cap des Biches een belangrijke vooruitgang voor het Power Africa initiative van President Barack Obama. Samen bouwen we rendabele elektriciteitscentrale in de regio en het allerbelangrijkst is dat we de mensen in Senegal van elektriciteit," aldus Elizabeth Littlefield, President en CEO van OPIC.

"Elektriciteit is absolute noodzakelijk voor ontwikkeling en economische groei," aldus Vera Songwe, Directeur van IFC voor West- en Centraal-Afrika. "De innovatieve maatwerk-aanpak van IFC maakt het spelers in de particuliere sector mogelijk om een grotere rol te spelen bij de levering van energiecentrales van hoge kwaliteit in het kader van Plan Senegal Emergent."

Over ContourGlobal

ContourGlobal is een ontwikkelaar en operator van elektriciteit opwekking centrales. Het bedrijf bezit en exploiteert een portfolio van 62 centrales met zowel thermische en duurzame technologieën, en wekt ongeveer 4.000 MW geïnstalleerde bruto-capaciteit op. De projecten bevinden zich in 20 landen op 3 continenten, en gebruiken een breed scala van verschillende soorten brandstof, technologieën en apparatuur. Over de hele wereld heeft ContourGlobal 2.000 mensen in dienst.

ContourGlobal in Afrika

ContourGlobal begon in 2008 in Afrika te werken toen het zijn vlaggenschip de elektriciteitscentrale in Lome, Togo, ontwikkelde en bouwde. De ContourGlobal Togo centrale, winnaar van de Amerikaanse Overseas Private Investment Corporation 2014 "Impact Award for Critical Infrastructure," werd in 2010 commercieel in werking gesteld en is sindsdien voor het land een betrouwbare producent van elektriciteit.

Voor dit innovatieve project in Rwanda maakt ContourGlobal gebruik van methaangas in het diepe water van het Kivu-meer om de benodigde elektriciteit op te wekken. Het project werd in december 2015 aanbesteed en zal in de komende jaren worden uitgebreid om de elektriciteitsproductie in te vergroten met ruim 100 MW. Het KivuWatt-project werd in 2010 onderscheiden door Project Finance International met de "Deal of the Year"-award.

ContourGlobal biedt een efficiënte tri-generatie (warmte, elektriciteit en water) aan onze klant Bottling Company Limited in Nigeria, een van de grootste bedrijven van niet-alcoholische dranken in het land en enige bottelaar voor de The Coca-Cola Company op franchise-basis in Nigeria. Onze activiteiten zijn een onderdeel van de ContourGlobal Solutions-groep, aan wie voor de financiering door OPIC, in 2011 de award "Deal of the Year" door het Project Finance International werd toegekend.

ContourGlobal heeft in heel Afrika momenteel projecten in ontwikkeling voor het opwekken van bijna 2.000 MW.

Kijk voor meer informatie over ContourGlobal op: www.contourglobal.com [http://www.contourglobal.com/]


ContourGlobal


CONTACT: CONTACTPERSOON VOOR DE PERS: ContourGlobal Media Contact: HeidiGluck, Tel.: +43 1 5124321, +43 664 4416240, glueck@heidiglueck.at


Web site: http://www.contourglobal.com/

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234