Georgina Verbaan leest voor aan asielkatten

Georgina Verbaan las vanmiddag samen met kinderen voor aan asieldieren in het opvangcentrum van de Dierenbescherming in Amersfoort. Voorlezen helpt dieren bij hun socialisatie, waardoor ze makkelijker plaatsbaar worden. Aanleiding voor het voorleesuurtje is de nieuwe familiefilm Meester Kikker, waarin Georgina een asielbeheerster speelt die erg begaan is met het lot van dieren.

Georgina Verbaan helpt de Dierenbescherming vandaag om asielkatten socialer en beter plaatsbaar te maken. Ze doet dit door met kinderen voor te lezen uit het boek Meester Kikker van Paul van Loon. In de gelijknamige film, die vanaf 28 juli in de bioscopen draait, speelt ze asielbeheerster Ceciel, die het welzijn van dieren enorm aan het hart gaat. De Dierenbescherming voert momenteel campagne om het verblijf van dieren in het asiel zo aangenaam en kort mogelijk te laten zijn. Voorlezen is een van de manieren om dat te doen. Het idee komt uit Amerika en wordt in het asiel in Amersfoort sinds twee jaar succesvol ingezet.

Asieldieren beter plaatsbaar
De ervaring leert dat voorlezen aan katten een positief effect heeft op de leesprestaties van kinderen. Er is immers niemand in de buurt die hun leesniveau beoordeelt, op de hond of kat na dan. Daarnaast is het erg goed voor asieldieren om regelmatig in aanraking te komen met mensen, en dan met name kinderen. Hun stemmen en het ritmische geluid van voorlezen werkt rustgevend. Het maakt dat de dieren goed gesocialiseerd raken of blijven, waardoor ze zich makkelijker zullen aanpassen aan een nieuwe thuissituatie. De kans op adoptie wordt op deze manier vergroot. Een win-winsituatie dus.

Campagne #geefommij
En dat is belangrijk, want het wordt steeds moeilijker om de jaarlijks 25.000 dieren in onze asielen binnen drie maanden te herplaatsen. Dat lukt nu nog in 80% van de gevallen, maar dat percentage staat onder druk. Asielen vangen tegenwoordig vaker zieke dieren en dieren met een gedragsprobleem op. Niet alleen de medische kosten vormen een probleem, ook het dreigende tekort aan professionele gedragsdeskundigen staat een snelle plaatsing van met name honden in de weg. Die kunnen door hun langdurige asielverblijf apathisch, nerveus en soms zelfs agressief worden. In de campagne #geefommij vragen we aandacht voor de speciale begeleiding die nodig is om ook deze dieren geschikt te maken voor een nieuwe baas.

Geplaatst in:

Inlichtingen/video- en fotomateriaal op aanvraag beschikbaar: 088 - 811 32 61

Dierenbescherming

plaats:
Amersfoort
website:
http://www.dierenbescherming.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234