Cinekid festival opent jubileumeditie met Uilenbal

Amsterdam, 14 juni 2016

Bekijk hier de trailer 

In de herfstvakantie barst op de Westergasfabriek en in 30 andere steden in het land het Cinekid festival weer los: het grootste film-, tv- en nieuwe mediaspektakel voor de jeugd in Europa. En het is dubbel feest, want Cinekid wordt dit jaar dertig! De 30ste editie van het festival wordt op woensdag 12 oktober feestelijk geopend met de wereldpremière van de nieuwe speelfilm van regisseur Simone van Dusseldorp: Uilenbal.

Tijdens het twee weken durende Cinekid Festival zien en ontdekken meer dan 60.000 kinderen en hun ouders bijzondere jeugdfilms, -documentaires en -televisie. Uiteraard is er ook weer een hoop te beleven en te doen in het MediaLab: een unieke digitale en interactieve speel- en leertuin voor de jeugd tussen 4 en 14 jaar.

Openingsfilm Uilenbal
Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep's botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

De hoofdrol van Meral wordt vertolkt door het jonge talent Hiba Ghafry. Zij is tevens het gezicht van Cinekid 2016. De cast bestaat naast Hiba uit o.a. Matheu Hinzen (Bloed, Zweet en Tranen), Mimoun Oaïssa (De Marathon, Shouf Shouf Habibi) en Birgit Schuurman (Rokjesdag, Pijnstillers).

Uilenbal is geproduceerd door Lemming Film en wordt in de bioscoop uitgebracht door distributeur Just Film Distribution.

Sannette Naeye, directeur Cinekid: "Ik ben trots dat we het 30ste Cinekidjaar openen met een sterke Nederlandstalige productie. Het is een film voor jonge kinderen, die zijn zeldzaam. Uilenbal is een vrolijke film omtrent het thema vriendschap en past daarom uitstekend bij onze feestelijke jubileumeditie."

Simone van Dusseldorp & Cinekid
Regisseur Simone van Dusseldorp heeft een indrukwekkende staat van dienst op gebied van jeugdtelevisie en -film. Haar producties vielen meerdere keren in de prijzen op het Cinekid festival. Zo ontving ze in 2014 de juryprijs voor Beste Kinderfilm voor Het leven volgens Nino. Vorig jaar won ze twee Cinekid Kinderkasten voor de serie Aap Poot Pies. Uilenbal is na Briefgeheim (2010) en Leven volgens Nino (2014) de derde film van Van Dusseldorp die het Cinekid Festival opent.

Noteer de data
Het Cinekid Festival vindt dit jaar plaats in de herfstvakantie van 13 t/m 30 oktober. Op de Westergasfabriek in Amsterdam worden op 13 en 14 oktober scholendagen georganiseerd. Voor het reguliere publiek gaan de deuren open van 15 t/m 21 oktober. Daarnaast programmeert Cinekid tussen 22 en 30 oktober in meer dan 30 theaters en filmhuizen door het hele land, een film- en workshopaanbod. Het volledige programma wordt 29 september bekendgemaakt op cinekid.nl.


Geschiedenis Simone van Dusseldorp & Cinekid

2015
Cinekid Kinderkast Fictie Juryprijs
Cinekid Kinderkast Fictie Publieksprijs voor de kinderserie Aap Poot Pies

2014
Beste Kinderfilm Cinekid Leeuw Juryprijs voor de speelfilm Het leven volgens Nino

2012
Nominatie Publieksprijs Cinekid Kinderkast Publieksprijs voor de korte jeugdfilm Oma is Gek!

2010
UPC Prijs voor De Beste Nederlandse Kinderfilm voor Briefgeheim op het Cinekid filmfestival

2009
Nominatie voor publieksprijs op het Cinekid festival voor de kleuterserie Abi

2007
Nominatie voor de kinderkast publieksprijs voor Het Monsterlijk Toilet op het Cinekid filmfestival

2001
Nominatie voor de Grote Kinderkast prijs op Cinekid voor de serie Geheimen Gedachten
Nominatie voor de Grote en de Kleine Kinderkastprijs op Cinekid 2001 voor de korte film Boris

Blijf op de hoogte van Uilenbal!

Facebook | Instagram | YouTube

Stichting Cinekid

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.cinekid.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234