Het eerste deelplatform voor mensen die zelf energie opwekken

Het eerste deelplatform voor mensen die zelf energie opwekken
Power naar de 'peers'


Particuliere aanbieders van zonne-energie verbinden met afnemers: dat is de inzet van de nieuwe energie start-up powerpeers. Bedenker Lars Falch: "Powerpeers is een marktplaats voor het delen van energie tussen mensen onderling."

Powerpeers is de eerste die een één op één koppeling maakt tussen mensen die zelf energie opwekken en energie afnemers. Dat doen ze door zonnestroom die via de slimme energiemeter aan het net wordt teruggegeven, als het ware te labelen en zo heel gericht toe te wijzen aan eigen afnemers. Iedereen kan meedoen, je kunt alleen energie afnemen of, als je zonnepanelen hebt, ook als opwekker meedoen aan het platform. Falch ontwikkelde het concept van powerpeers, een initiatief van Vattenfall, samen met Michiel Ooms en Rico Ligtvoet. Ze vestigden zich in een verbouwde garage en ontwikkelden het platform van daaruit met een klein team. Falch: "Ons doel is de energietransitie in Nederland te versnellen. Daarom geven we mensen de mogelijkheid zich met elkaar te verbinden en bieden we inzicht. Zo brengen we de power echt naar de 'peers'."

Stroomaanbod altijd gegarandeerd
Met een laptop of pc kun je in een zonnige periode via powerpeers dagelijks zien hoeveel energie je van jouw persoonlijke opwekker hebt afgenomen. Of opwekkers, want je kunt via powerpeers stroom van meerdere aanbieders tegelijkertijd ontvangen. Je krijgt alleen stroom van de door jou gekozen bronnen als ze op dat moment ook echt geleverd hebben. Falch: "Dus als de zon niet schijnt, kun je online zien dat je geen zonne-energie maar bijvoorbeeld windenergie hebt gekregen van een door jou gekozen windmolen of van één van de maximaal 10 andere keuzemogelijkheden die je hebt." Ooms: "Op windstille en zonloze momenten zorgt powerpeers automatisch voor aanvullende groene stroom uit Nederland, bijvoorbeeld van een windpark op zee."

Beantwoorden aan behoefte van de markt
Het aantal consumenten met interesse in duurzame en zelfopgewekte energie groeit. In vijf jaar tijd is het aantal particuliere zonnepanelen in ons land bijna verviervoudigd: van 90.000 in 2012 tot meer dan 300.000 nu en de verwachting is dat deze trend zich de komende jaren weer verdubbelt. Falch: "Ik woon in een huis waar zonnepanelen geen optie zijn in verband met de positie van mijn dak, maar toch wilde ik meedoen aan de ontwikkeling van zelf opgewekte energie. Een vriend van mij had wél zonnepanelen op zijn dak en op zonnige dagen had hij vaak overtollige energie die anoniem het net werd ingestuurd. Ik dacht: er moet toch een manier zijn om met hulp van de mogelijkheden die het internet nu biedt mensen met elkaar te verbinden en die energie rechtstreeks uit te wisselen? Dat was twee jaar geleden het begin van powerpeers."

Energie begrijpelijk maken voor iedereen
Voor veel mensen is het systeem van groene certificaten ingewikkeld. De ontwerpers zien powerpeers dan ook als een volgende stap om de energiemarkt eenvoudiger te maken. Ooms: "Door dagelijks precies te kunnen zien van wie je energie ontvangen hebt, of met wie je energie gedeeld hebt, geeft powerpeers aan al haar gebruikers meer inzicht in de herkomst van energie."


Geplaatst in:

Noot voor de redactie
Powerpeers is een initiatief van Vattenfall, een nieuw Vattenfall merk naast Nuon en Feenstra in de Nederlandse markt.

Beeldmateriaal
In de bijlage een foto van Michiel Ooms (l) en Lars Falch.
Over de werking van het powerpeers platform is een filmpje gemaakt:
www.powerpeers.nl/hoe-werkt-het

Voor meer informatie
NewInfluence
Marjan Rozemeijer (+31 6 46 258 325, marjan@newinfluence.nl)
Corien Niezing (+31 6 53 415 346, corien@newinfluence.nl)

powerpeers

plaats:
Amsterdam
website:
https://www.powerpeers.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234