Nederlanders meeste vertrouwen in brandweerlieden, minste in politici

Grootste groei in vertrouwen burgemeester


Een wereldwijde studie van onderzoeksbureau GfK Verein naar het vertrouwen in beroepsgroepen, toont aan dat brandweerlieden het meeste vertrouwen genieten, gevolgd door verpleegkundigen, paramedici en leraren. Politici worden wereldwijd het minst vertrouwd. In het onderzoek werden 30 beroepen onderzocht waarmee mensen direct of indirect in aanraking kunnen komen.
De gemiddelde vertrouwensscore over alle beroepsgroepen in Nederland is 69%. Hiermee staat Nederland in de top 3 van landen met het hoogste vertrouwen in de verschillende beroepsgroepen. Wereldwijd staan de brandweerlieden bovenaan (96%), gevolgd door paramedici en verpleegkundigen (beide 95%).

Grootste groei in vertrouwen burgemeester
Het vertrouwen is het meest gestegen in het burgemeesterschap. Ten opzichte van 2014 zien we een stijging van 7%, naar 73% in 2016. Het statement van burgemeester Aboutaleb na de terroristische aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs is mogelijk van invloed op het toegenomen vertrouwen. Hij deed een oproep aan alle radicale moslims om Europa te verlaten indien ze niet konden omgaan met de vrijheidsidealen.

Grootste daling bij ingenieurs en technici
Het vertrouwen in de beroepsgroep ingenieurs en technici is ten opzichte van 2014 het meest gedaald, namelijk met 13% naar 72%. Mogelijk komt deze daling door de kritiek dat deze beroepsgroep zou profiteren van de winst uit gaswinningen.
De gemiddelde score over alle landen ligt met 84% een stuk hoger dan in Nederland.

Politici
Slechts 4 beroepsgroepen worden door minder dan de helft van de Nederlanders vertrouwd. Ondanks het feit dat de score ten opzichte van 2014 met 2% is toegenomen naar 31%, en in vergelijking met andere landen nog relatief hoog is, eindigen politici onderaan de Nederlandse lijst. De stijging in het vertrouwen van deze beroepsgroep valt mede toe te wijzen aan het einde van de recessie.

Verder hebben relatief weinig Nederlanders vertrouwen in bankiers (33%). Andere beroepsgroepen die laag scoren zijn verzekeringsagenten (37%) en reclamespecialisten (38%).

Geplaatst in:

Over GfK Verein
Het onderzoek is uitgevoerd door GfK Verein, een non-profit organisatie voor de bevordering van marktonderzoek en tevens aandeelhouder van het wereldwijde onderzoeksbureau GfK.

Over GfK
GfK biedt betrouwbare markt- en consumenteninformatie waardoor klanten betere beslissingen kunnen nemen. Over de hele wereld combineren meer dan 13.000 marktonderzoek experts hun passie met de jarenlange onderzoekservaring van GfK. Hierdoor is GfK in staat om wereldwijde inzichten te koppelen aan lokale marktinformatie uit meer dan 100 landen. Door gebruik te maken van innovatieve technologieën, zet GfK big data om in smart data. Hierdoor kunnen onze klanten hun concurrentievoordeel verbeteren en krijgen zij meer inzicht in de keuzes en ervaringen van hun consumenten.

Voor meer informatie:www.gfk.com/nl of volg GfK op Twitter: https://twitter.com/GfK_nl

Nynke Herder
Marketing & Communicatie Specialist
T: +31 (0)35 6258 443 | M: +31 (0)6 34930215
nynke.herder@gfk.com

GfK

plaats:
Hilversum
website:
http://www.gfk.com/nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234