CAREFOR roept EU op om onafhankelijk academisch onderzoek te beschermen

LUGANO, Zwitserland en BRUSSEL, August 5, 2017 /PRNewswire/ --

Drie vooraanstaande Europese organisaties in de strijd tegen kanker hebben de EU verzocht de steun voor onafhankelijk academisch onderzoek ten behoeve van kankerpatienten dringend te verhogen in een artikel in ESMO Open [http://esmoopen.bmj.com/content/2/3/e000187].

(Photo:http://mma.prnewswire.com/media/542075/European_Society_for_Medical_Oncology_ESMO_Infographic.jpg)

"Het onafhankelijk academisch onderzoek wordt bedreigd door een gebrek aan fondsen en adequate wetgeving," zegt Rolf Stahel, voormalig ESMO-voorzitter en mede-oprichter van CAREFOR. "In nauwe samenwerking met de EU-instellingen kunnen we ervoor zorgen dat Europa een efficient juridisch kader en een visie krijgt om de best mogelijke plaats te worden voor onderzoek en innovatie, wat uiteindelijk de kankerpatienten ten goede komt," verklaarde hij.

De belangrijkste gebieden die van academisch onderzoek kunnen profiteren zijn gepersonaliseerde medicijnen, patientgerichte innovatie en zeldzame soorten kanker.

"Belangrijke kwesties waarvan wij graag zouden zien dat de EU-instellingen zich hierop richten zijn onder meer: een goede implementatie van de regels voor klinische procedures en gegevensbescherming, de behoefte aan financiering voor zelfstandig onderzoek en de noodzaak om academische samenwerkingsomgevingen te bevorderen," aldus Stahel. "Wij roepen ook op tot een gemeenschappelijke EU-database om alle klinische proeven in Europa te kunnen traceren."

Andere kritieke kwesties die in het CAREFOR-document worden aangeroerd zijn onder meer: de betaalbaarheid van de kankerzorg; de behoefte aan onafhankelijke, samenwerkende, hoogwaardige biobanken; de toepassing van nieuwe methodologieen voor het genereren en van bewijs en de evaluatie, het gebruik en de bescherming van elektronische patientgegevens.

"Academisch en onafhankelijk onderzoek helpt om tijd te besparen, de kosten te verlagen, de commerciele ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen en de toegang voor patienten te verbeteren," concludeert Stahel.

CAREFOR (Clinical Academic Cancer Research Forum) is een gezamenlijk initiatief van de EACR [http://www.eacr.org], de EORTC [http://www.eortc.org] en ESMO [http://www.esmo.org ].

Het hele verhaal: http://bit.ly/2uWpsgL

ESMO is de toonaangevende professionele organisatie voor medische oncologie met 16.000 leden die oncologie-professionals uit meer dan 130 landen wereldwijd vertegenwoordigen.ESMO Press Office
media@esmo.org
+41(0)91-973-19-07


 

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234