ECCHR: Uitzettingen die door Spanje worden uitgevoerd aan de buitengrenzen van de EU schenden het Europees verdrag tot bescherming van de rechten

BERLIJN en STRAATSBURG, Frankrijk, October 4, 2017 /PRNewswire/ --

De Spaanse autoriteiten zetten systematisch en vaak met geweld vluchtelingen en migranten uit bij de grens met Marokko. Deze langdurige praktijk van uitzettingen aan de buitengrenzen van de Europese Unie (EU) is onwettig. Automatische uitzettingen schenden het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (ECHR) zoals het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (ECtHR) vandaag heeft bepaald in Straatsburg [https://t.co/9NVdK9K1tp ].

Het vonnis werd uitgesproken naar aanleiding van twee klachten tegen Spanje [https://www.ecchr.eu/en/our_work/international-crimes-and-accountability/migration/melilla.html ] die in februari voor het ECtHR werden gebracht door twee vluchtelingen uit Mali en Ivoorkust op basis van het initiatief en de expertise van het Europese centrum voor constitutionele en mensenrechten (ECCHR [https://www.ecchr.eu/en/our_work/international-crimes-and-accountability/migration.html ] ). Het vonnis van het hof bepaalt dat de uitzettingspraktijken van Spanje bij de Spaans-Marokkaanse grens in strijd zijn met artikel 4 Protocol 4 (verbod op collectieve uitzettingen) en artikel 13 (recht op een effectieve oplossing) ECHR.

N.D. en N.T. (wiens namen vanwege om veiligheidsredenen zijn geanonimiseerd) zijn de hekconstructie aan de grens in Melilla overgestoken en op 13 augustus 2014 in Spanje binnengekomen. De Spaanse Guardia Civil heeft hen aangehouden om ze direct letterlijk terug naar Marokko te "duwen" - zonder toegang tot enige juridische procedures of bescherming.

Hun klachten worden ondersteund door ECCHR in samenwerking met Brot für die Welt [https://www.brot-fuer-die-welt.de/en/bread-for-the-world ], en ze worden vertegenwoordigd door de samenwerkende advocaten van de ECCHR in Madrid en Hamburg. In verdere procedures van het ECtHR ondersteunt de ECCHR de klanten van vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan tegen hun onrechtmatige uitzetting bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens.

"Het proces tegen Spanje heeft een veel grotere impact dan alleen het individuele geval. Het stelt een precedent om het fundamentele recht te handhaven dat vluchtelingen en migranten rechten hebben," aldus secretaris-generaal van de ECCHR Wolfgang Kaleck. "Het vonnis van de ECtHR stelt dat het grensregime van Spanje en schending vormt van de mensenrechten, omdat het verdrag ook geldt aan de buitengrenzen van de EU."

De samenwerkende advocaat van de ECCHR, Gonzalo Boye verklaarde: "De Spaanse regering - met name de minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido - moet direct in actie komen en de wet aangaande de "Bescherming van de openbare veiligheid" ("Ley de protección de la seguridad ciudadana") intrekken."

Contactpersoon:Tel.: +49(0)172-587-0087, E-Mail: bermejo@ecchr.eu

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234