Een week lang zal Hackathon de slimste ondernemers samenbrengen om de aanzienlijke uitdagingen op het gebied van de gezondheidszorg aan te pakken

Meer dan dertig individuen en teams zullen in Amsterdam samenkomen voor de EIT Health 'Wild Card' Hackathon, waar zij zullen strijden om een subsidie van maximaal EUR 4 miljoen om baanbrekende oplossingen te ontdekken

DUBLIN, 1 april 2019 /PRNewswire/ --


-- Ondernemers zullen strijden om oplossingen te vinden voor twee
vraagstukken rondom Europese gezondheid: "Mentale Gezondheid en de
Gezondheid van de Hersenen" en "Digitale Biomarkers" waarmee de
diagnostische hulpmiddelen voor ziekten te verbeterd kunnen worden
-- De Wild Card Hackathon is onderdeel van een EU-breed innovatieprogramma
voor de gezondheidszorg waar teams van ondernemers activiteiten
voltooien om zakelijke ondersteuning, mentorschappen en subsidies te
verkrijgen, waarmee de grootste hedendaagse uitdagingen op het gebied
van de gezondheidszorg opgelost kunnen worden
Dertig van de meest veelbelovende gezondheidsondernemers in Europa bundelen vandaag in Amsterdam gedurende de week-lange competitie hun krachten. Deze competitie, Wild Card genoemd, maakt deel uit van het open innovatieprogramma van EIT Health.

https://mma.prnewswire.com/media/844021/EIT_Health_Logo.jpg [https://mma.prnewswire.com/media/844021/EIT_Health_Logo.jpg]

Wild Card is ontworpen om deelnemers, samengebracht in goed presterende teams, op een ondernemende reis te nemen om ideeën tot potentieel transformerende gezondheidsproducten of -oplossingen te ontwikkelen. Het programma is uniek voor EIT Health en vertrouwt op talent en potentieel, in plaats van bewezen track records, om nieuwe samenwerkingsverbanden te creëren op het gebied van innovatie in de gezondheidszorg.

Tijdens deze intensieve week zullen diverse groepen ondernemers verschillende teams vormen die zullen samenwerken aan een reeks taken die ontworpen zijn om de voordelen van teamwerk en zakelijke vaardigheidsverbetering te maximaliseren. De Hackathon zal deelnemers specifiek uitdagen om medische en klinische onvervulde behoeften te definiëren, en de aannames en haalbaarheid van hun voorgestelde oplossingen te onderzoeken, zodat het oorspronkelijke idee versterkt en een bedrijfsmodel ontworpen wordt. Dit wordt gerealiseerd met behulp van ondersteuning door spraakmakende mentoren en coaches. Na het geven van een presentatie aan de jury aan het einde van de week, zal het winnende team een subsidie ontvangen om bedrijven te laten groeien en op te bouwen, zodat geavanceerde innovaties voor patiënten en burgers beschikbaar gesteld kunnen worden.

Het Wild Card-programma voor 2019 zal gaan over:

Mentale Gezondheid en de Gezondheid van de Hersenen: Hoe kan het voorspellen, diagnosticeren en behandelen van psychische aandoeningen verbeterd en de gezondheid van de hersenen versterkt worden?

en

Digitale Biomarkers: Hoe kan een vroegtijdige diagnose verbeterd worden door gebruik te maken van digitale biomarkers?

De twee geselecteerde onderwerpen hebben tot doel om te helpen met het verbeteren van de diagnose en de behandeling, en om bij te dragen aan het verminderen van de impact op de gezondheidszorgsystemen en de bredere samenleving. De last als gevolg van aandoeningen zoals depressie en de ziekte van Alzheimer is duizelingwekkend, en zorgen elk jaar voor een kostpost voor de EU-lidstaten van respectievelijk EUR 113,4 miljard en EUR 105,2 miljard.

Evenzo heeft het gebruik van digitale biomarkers bij het diagnosticeren het enorme potentieel om de echte voordelen van het vastleggen en gebruiken van gegevens te ontketenen, vooral om burgers in staat te stellen om hun eigen gezondheid te beheren. De impact van deze technologie bij het beheersen van chronische pijn, het verbeteren van cognitieve functiebeoordelingen en de vroegtijdige identificatie van neurodegeneratieve stoornissen is aanzienlijk.

"EIT Health is uitermate verheugd om het tweede jaar van Wild Card in Amsterdam te kunnen organiseren", aldus Jorge Fernandez Garcia, Director of Innovation bij EIT Health. "De Hackathon is een geweldig platform om de grenzen van de kandidaten op onze shortlist te verleggen; de grenzen van hun eigen vaardigheden, maar ook die van innovatie en de wetenschap zelf. De week biedt ook de mogelijkheid om waardevolle netwerken met collega's en mentoren op te bouwen die hen tijdens hun ondernemende reis zullen kunnen ondersteunen."

"Het bedrijf-opbouwende Wild Card-programma, nu in zijn tweede jaar, is een oproep aan de Europese vernieuwers om in actie tot komen. We zijn op zoek naar de slimste koppen om enkele van onze meest urgente gezondheidsuitdagingen op te lossen. Als open programma dragen we bij aan de ontwikkeling en groei van nieuwe innovatie in de EU. Onze hoop is dat we aan het einde van de week echt op weg zijn om nieuwe doorbraken in de medische wetenschap te ontdekken."

Na de presentaties zal de beslissing gemaakt worden wie van de teams en welke ideeën verder zullen gaan naar de volgende fase van Wild Card - een 10 weken durend acceleratieprogramma voor het valideren van het bedrijfsmodel. Het uiteindelijke doel is om twee winnende teams te identificeren en belonen met de Wild Card-projectstatus.

Over EIT Health

EIT Health is een netwerk bestaande uit de beste vernieuwers op het gebied van de gezondheidszorg dat gesteund wordt door de EU. We werken internationaal samen om nieuwe oplossingen te leveren waarmee Europese burgers langer en gezonder kunnen leven.

Terwijl Europa te maken heeft met de uitdaging van toenemende chronische ziekten en multi-morbiditeit en het probeert gebruik te maken van de beschikbare technologieën om de conventionele benaderingen van behandelingen, preventie en een gezonde levensstijl voorbij te streven, is er tegelijkertijd behoefte aan visionaire leiders, vernieuwers en efficiënte manieren om innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg op de markt te brengen.

EIT Health komt tegemoet aan deze behoefte. We brengen alle relevante spelers binnen de Europese gezondheidzorg bij elkaar - en we zorgen ervoor dat alle kanten van de "kennis-driehoek" vertegenwoordigd zijn, zodat innovatie kan plaatsvinden op de kruising van onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven, en ten behoeve van de burgers.

EIT Health - Samen voor een gezond leven in Europa

Ga voor meer informatie naar: www.eithealth.eu [http://www.eithealth.eu/]

Volg ons op Twitter: @EITHealth

Over het Wild Card-programma

Wild Card is een baanbrekend innovatieprogramma voor de gezondheidszorg dat ontwikkeld is door EIT Health. Elk jaar geeft Wild Card verschillende uitdagingen voor de gezondheidszorg aan, met als doel het leveren van oplossingen om Europese burgers zodat zij in staat gesteld worden om langer en gezonder te leven. Wild Card, gericht op toegepast onderzoek, ondernemende ideeën en innovatief denken, heeft een bedrijf-opbouwende benadering waarmee ideeën met een hoog risico geïdentificeerd, bevorderd en geholpen worden om tot bloeiende commerciële bedrijven omgezet te worden.

Door dit unieke programma biedt EIT Health mentoren en bedrijfscoaches van wereldklasse de mogelijkheid om deelnemers te voorzien van de kennis en expertise die nodig is om op de juiste manier van start te gaan; het ondersteunt en versnelt de vorming van bekwame en ambitieuze teams door het contact met andere gelijkgestemde vernieuwers te vergemakkelijken en door deze teams te financieren op hun traject van ideevorming tot lancering van de startup.

Ga voor meer informatie naar https://wildcard.eithealth.eu/ [https://wildcard.eithealth.eu/]

Volg ons op Twitter: @Wildcard_EITH

Logo: https://mma.prnewswire.com/media/844021/EIT_Health_Logo.jpg [https://mma.prnewswire.com/media/844021/EIT_Health_Logo.jpg]

CONTACT: Lauren Murphy, lauren@pr360.ie, Tel.: +353838015917

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234