Erasmusprijs 2018 toegekend aan Barbara Ehrenreich

AMSTERDAM, March 1, 2018 /PRNewswire/ --

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2018 toegekend aan de Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich (1941). Het thema van de Erasmusprijs is dit jaar 'De Kracht van Onderzoeksjournalistiek'. Barbara Ehrenreich wordt geprezen om haar moed om zichzelf in de strijd te werpen in haar diepgravende journalistieke werk. Door zelf het leven te leiden van mensen in precaire situaties, geeft zij een stem aan groepen die anders niet gehoord worden. Zij laat ons zo de wereld zien door andere ogen. Als journalist gebruikt zij verschillende disciplines: zij combineert een wetenschappelijk analytische methode met een literaire stijl, en haar scherpe pen is doordrenkt van droge humor. Zij is een belangrijke stem in het actuele debat rond waarheidsvinding, en een voorvechter van kritisch denken en fact finding. Zij brengt statistische gegevens - bijvoorbeeld over het leven aan de onderkant van de arbeidsmarkt - tot leven, met empathie en sociaal engagement als drijfveer. Daarmee belichaamt zij het Erasmiaanse gedachtegoed dat de Stichting uitdraagt.

(Photo: https://mma.prnewswire.com/media/647138/2018_Erasmus_Prize_Awards.jpg )

Korte biografie Barbara Ehrenreich 

Barbara Ehrenreich is een pionier in het genre participerende onderzoeksjournalistiek. Zij brak internationaal door met haar boek 'Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America' in 2001, waarvoor ze maandenlang probeerde rond te komen van de opbrengst van zogenaamd 'ongeschoold werk'. Deze vorm van immersion journalism, zoals het nu wel wordt genoemd, gebruikte zij ook in later werk, waarin zij de obstakels voor de Amerikaanse middenklasse beschreef bij het opklimmen van de maatschappelijke ladder. Zij heeft een indrukwekkend oeuvre van artikelen en boeken op haar naam staan. Een rode lijn in haar werk is de bedrieglijkheid (mythe) van de Amerikaanse droom. Terugkerende thema's zijn: de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, armoede en de positie van vrouwen. Het zijn thema's die alleen maar aan actualiteit hebben gewonnen.

Tot haar belangrijkste werken behoren: Nickel and Dimed, On (Not) Getting By in America (2001); Bait and Switch, the (futile) Pursuit of the American Dream (2005), over de keerzijde van de Amerikaanse droom; en Smile or Die (2009), over de gevaren van positive thinking ten koste van onder andere goede gezondheidszorg. Door haar onderwerpkeuze en werkwijze vormt zij een inspirerend voorbeeld voor journalisten wereldwijd.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten. Zijne Majesteit de Koning is Regent van de Stichting. De Erasmusprijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 150.000. De prijs zal worden uitgereikt in november 2018.

Naar aanleiding van de toekenning van de Erasmusprijs zal een gevarieerd activiteitenprogramma rond Barbara Ehrenreich en het thema 'De Kracht van Onderzoeksjournalistiek' worden georganiseerd.

http://www.erasmusprijs.org

CONTACT: Dr. Shanti van Dam, directeur van de Stichting Praemium Erasmianum, Tel. 020-6752753, E-mail l.aalbers@erasmusprijs.org

PR Newswire

Dit persbericht is via ANP Pers Support naar internationale (vak en online) media gestuurd. Heb je nieuws voor buitenlandse journalisten? Bekijk dan onze mogelijkheden of neem contact met ons op.

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234