Expositie PROJECT STARTBLOK: hoe statushouders en studenten samenwonen

De rondreizende multimediale tentoonstelling over jong zijn, leren samenwonen, statushouders en studenten is vanaf 7 september te zien in Amsterdam. 

“Hoe is het nou echt om samen te leven met mensen met een heel andere achtergrond en geschiedenis dan die van jou?” Dat was de vraag die fotograaf Karijn Kakebeeke zich stelde toen ze kennismaakte met een uniek woonconcept in Amsterdam: Startblok Riekerhaven. Dat leidde tot PROJECT STARTBLOK: een multimediale tentoonstelling waarin bezoekers worden meegenomen in het leven van Nahom, Leila, Isabella, Samer en Timo, vijf bewoners van dit Amsterdamse wooncomplex. Van 7 september tot en met 15 oktober is de tentoonstelling te zien in OBA De Hallen in Amsterdam. 

Dynamiek in drie jaar

Drie jaar lang volgde de fotograaf de bewoners en legde ze, voorbij de voordeur, de dynamiek vast van wat er gebeurt als jongeren met zeer uiteenlopende levensverhalen samenwonen. Het resultaat is zowel een portret van hun ‘coming of age’ als een realistische inkijk hoe statushouders en Nederlandse studenten samen hun dagelijks leven vormgeven.

Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de UvA, vertelt in de online serie STARTBLOK EN SUPERDIVERSITEIT: “Door mensen medeverantwoordelijk te maken voor het vormgeven van hun leefomgeving en door hetgeen wat je déélt te benadrukken, hebben ze bij Startblok precies die dingen gedaan die wetenschappelijk heel goed onderbouwd zijn. En als dat op de voorgrond staat, worden de verschillen ook niet meer bedreigend.” 

Verhalen die je raken

Bij zowel de expositie als de bijbehorende publicatie van PROJECT STARTBLOK ervaar je hoe het de bewoners verging: van diepe dalen tot persoonlijke overwinningen en van een cultuurshock tot nieuwe vriendschappen. De tentoonstelling is ontworpen als kubus, een knipoog naar de containerwoningen op het wooncomplex. 

“Het is echt iets bijzonders, dat je mee kan doen aan zo’n project. Het is een soort test. Nederlandse jongeren met vluchtelingen: hoe gaat dat werken?”, aldus Leila, Startblokbewoner. 

In de online serie STARTBLOK EN SUPERDIVERSITEIT wordt het project in een breder maatschappelijk perspectief geplaatst door vijf experts. Deze reeks is vanaf donderdag 27 augustus online te zien op www.projectstartblok.nl en via de partners op www.newmetropolisnieuwwest.amsterdam en www.dezwijger.nl. 

Uniek woonproject

Sinds 1 juli 2016 wonen op Startblok Riekerhaven zo’n 565 jongeren tussen de 18 en 27 jaar samen. De helft zijn Nederlandse studenten en starters, de andere helft statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) voornamelijk uit Syrië en Eritrea. De Nederlanders en vluchtelingen wonen om-en-om, beheren het complex zelf en hebben een manifest ondertekend waarmee ze zich committeren aan de missie: ‘Building a future together’. Het is het eerste woonproject ter wereld waar jonge Nederlanders en vluchtelingen op deze manier samenleven. Het woonconcept ontving veel lof (en zelfs een finaleplek in de World Habitat Awards), maar nooit eerder werden bewoners gedurende zo’n lange periode gevolgd en was er zoveel aandacht voor hoe de bewoners dit proces beleefde.

Geplaatst in:

Startblokbewoners of fotograaf Karijn Kakebeeke interviewen? | Voor meer informatie over PROJECT STARTBLOK en interviewaanvragen met fotograaf Karijn Kakebeeke of Startblokbewoners Timo of Samer neemt u contact op met: Cathelijn de Reede via cat@springtidestudios.com of Karijn Kakebeeke via info@picturebridgefoundation.nl.

Beelden | Beelden in hoge resolutie zijn via deze link te downloaden: http://bit.ly/PROJECTSTARTBLOKPersmap De publicatie is via de website www.projectstartblok.nl te bestellen.

Over de online serie | In de online serie ‘STARTBLOK EN SUPERDIVERSITEIT - Startblok Riekerhaven: het Madurodam van de Superdiverse Stad?’ zijn vijf experts vanuit verschillende (wetenschappelijke) disciplines aan het woord. Ismintha Waldring (Postdoctoraal onderzoeker VU), Hélène Christelle Nunganyende (schrijver en columniste bij One World en De Correspondent), Beate Volker (hoogleraar sociologie aan de UvA), Bart van den Bergh (voormalig community developer bij Startblok Riekershaven) en Cemil Yilmaz (medeoprichter en partner Izi Solutions) geven hun visie op hoe superdiversiteit onze stad en toekomst bepaalt.

Over fotograaf Karijn Kakebeeke | Karijn Kakebeeke (karijnkakebeeke.com en picturebridgefoundation.nl) is documentaire fotograaf en visueel antropoloog en werkt in binnen- en buitenland. Haar reportages gaan vaak over verschillende vormen van migratie. Daarin behandelt ze thema’s als identiteit, ontheemding, het ‘op je plaats zijn’ of je ergens thuis voelen. Haar werk wordt in (internationale) dagbladen en tijdschriften gepubliceerd en werd bekroond met verschillende prijzen.

Over wooncomplex Startblok Riekerhaven | Startblok Riekerhaven (startblokriekerhaven.nl) is het eerste wooncomplex in Nederland waar jonge statushouders en Nederlandse studenten samenwonen. Inmiddels zijn er meerdere complexen in Amsterdam en vergelijkbare initiatieven in onder andere Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Delft en Leiden.

Achtergrondinformatie | - PROJECT STARTBLOK expositie ~ Facebook event: http://bit.ly/PROJECTSTARTBLOKDeHallen - PROJECT STARTBLOK ~ Facebook pagina: https://facebook.com/PictureBF - PROJECT STARTBLOK ~ Instagram: https://instagram.com/picture_bridge_foundation - Picture Bridge Foundation ~ website: https://picturebridgefoundation.nl - Karijn Kakebeeke ~ website: https://karijnkakebeeke.com

We ontvangen graag een link/pdf van gepubliceerde artikelen via cat@springtidestudios.com. Bij voorbaat hartelijk dank!

Picture Bridge Foundation

plaats:
Amsterdam
website:
https://www.projectstartblok.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234