Checklist voor het opstellen van effectieve persberichten

Maak jouw persbericht zo mediageniek mogelijk en zorg dat jouw nieuws nieuwswaardig wordt. Om je hierin te ondersteunen, hebben wij een checklist opgesteld. Loop onderstaande punten door en vergroot de kans dat jouw nieuws opgepikt wordt door de media.

# 1
Val met de deur in huis en zet het nieuws dus bovenin. Dit doet u aan de hand van de 5 W’s check: wie, wat, waar, waarom en wanneer. Benadruk waarom het nieuws is. Lees verder >>

# 2
Zorg dat in de titel het nieuws al staat. Lees verder >>

# 3
Vermeld datum en plaats bovenaan het persbericht. Lees verder >>

# 4
Beperk het persbericht tot 1 onderwerp. Lees verder >>

# 5
Schrijf in ‘gewone mensentaal’ en vermijd jargon. Hou het simpel en gebruik geen je of jij. Lees verder >>

# 6
Schrijf in korte overzichtelijke alinea’s en houd het feitelijk. Zorg dat de boodschap er dus aantrekkelijk uitziet. Voorkom een commerciële advertentietekst. Prijsinformatie laat u achterwege.

# 7
Als er iets beweerd wordt, onderschrijf het. Zijn er cijfers van, is het een extern onderzoek of komt dit uit eigen gegevens (Bijv. grootste aanbod, of dat een x aantal mensen iets vinden).

# 8
Breng geen andere partijen ongenuanceerd in diskrediet en vermeld bij uitspraken over anderen altijd de afzender.

# 9
Wees terughoudend met jubelende bijvoeglijke naamwoorden, zoals uniek, bijzonder etc. Kritische journalisten kijken daar dwars doorheen.

# 10
Stuur eventuele ondersteunende documenten zoals een rapport, als bijlage mee bij het persbericht.

# 11
Denk aan de noot voor de redactie onderaan het persbericht. Wees ALTIJD goed (telefonisch) bereikbaar, zodat mensen met vragen u snel kunnen bereiken. Niets is zo frustrerend als journalisten blijven zitten met vragen die niet (op tijd) worden beantwoord. Lees verder >>

# 12
Stuur uw persberichten gericht aan journalisten die het aangaat. Is het interessant voor de algemene media, stuur het dan uit via het ANP-netwerk. Is het meer vakgericht, mail het dan via de perscontacten database Agility of de Nieuwsmanager naar de relevante vakjournalisten.

# 13
Doe aan goed relatiebeheer. Nodig journalisten eens uit als u iets bijzonders heeft. Lees verder >>

Advies op maat?
Bel 070 - 41 41 234 voor advies of een demo. Mailen kan natuurlijk ook via info@perssupport.nl. Wil je liever gebruik maken van ons contactformulier, klik dan hier. Eén van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Nieuwsbrief
Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van Tips & Tricks op PR gebied, leuke artikelen, workshops en events, dan is de ANP Pers Support nieuwsbrief interessant voor jou! Nog niet aangemeld voor onze nieuwsbrief? Doe dat vandaag nog! Schrijf je hier in.

Testimonials

Michiel van den Boogaart, oprichter

Just Cargo

“Na de plaatsing waren het 3 dolle dagen”

“Het doel van Just Cargo was om aandacht te creëren voor een nieuwe dienst in Nederland. Het resultaat was overweldigend, we hebben erg veel aandacht gekregen en ongelooflijk veel reacties uit diverse hoeken. De snelheid waarmee na het uitsturen van het persbericht de reacties kwamen was indrukwekkend. Na de plaatsing waren het waren 3 dolle dagen. Als andere bedrijven een boodschap hebben die gehoord mag/moet worden zal ik jullie zeker aanraden!“

Frank Krake, Ondernemer en auteur

Boek Menthol

"Dankzij de hulp van ANP Pers Support kwam mijn boek direct binnen in de bestseller top 60"

“ANP Pers Support is een van de puzzelstukjes die alles op zijn plaats gebracht heeft. Wanneer zij een persbericht schrijven, wordt dit serieus genomen.”

070 - 41 41 234